Personalul local şi cel neesenţial pot părăsi ambasada dacă doresc, iar cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina „ar trebui să ia în considerare acum părăsirea ţării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport”, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.
„Situaţia de securitate, în special de-a lungul graniţelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruşi şi în (regiunea) Doneţk controlată de Rusia, este imprevizibilă şi s-ar putea deteriora în orice moment”, se mai arată în comunicat.
Cetăţenii SUA din Ucraina ar trebui să ştie că o operaţiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţa acordată cetăţenilor americani care părăsesc Ucraina.
Departamentul de Stat:
Departamentul de Stat solicită comunităţii americane din Ucraina să se informeze despre „ce poate şi ce nu poate face guvernul american pentru a-i ajuta în timpul unei crize în străinătate”. Totodată, este recomandată evitarea oricărei călătorii în Ucraina din cauza posibilităţii unui atac din partea Rusiei.
„Credem că o invazie rusă… s-ar putea întâmpla în orice moment”, a declarat reporterilor un înalt oficial american.
„Statele Unite nu ar fi în măsură să evacueze cetăţenii americani în acest scenariu”. Ambasada rămâne deschisă, iar Kristina Kvien, însărcinat cu afaceri, „rămâne în Ucraina”, a adăugat acest oficial sub protecţia anonimatului.
Ea a refuzat să precizeze numărul cetăţenilor americani din Ucraina, dar la începutul lunii decembrie, pentru CNN, subsecretarul de stat american Victoria Nuland estimase numărul acestora între 10.000 şi 15.000.
Marea Britanie retrage o parte a angajaților, UE nu se grăbește
Exemplul american a fost urmat destul de repede de Marea Britanie, potrivit Sky News.
Ministerul britanic de Externe a anunțat retragerea unor angajați ai ambasadei și a familiilor diplomaților, din cauza „amenințării crescânde” a Rusiei.
Londra a anunțat totuși că ambasada britanică la Kiev rămâne deschisă și va continua să își desfășoare activitatea.
Șeful diplomației UE a semnalat că, deocamdată, statele blocului comunitar nu vor face gesturi similare.
„Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina, cu excepţia cazului în care Statele Unite ne oferă informaţii care să justifice această decizie”, a spus Josep Borrell, luni, înaintea unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, potrivit Agerpres.
Tensiunile în Ucraina au crescut de luni bune după ce Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldaţi lângă graniţele Ucrainei, o acumulare dramatică de trupe despre care Occidentul afirmă că înseamnă pregătirea pentru un război pentru a împiedica Ucraina să adere vreodată la alianţa de securitate NATO.
Kremlinul a negat în mod repetat planul de a invada, dar armata rusă a luat deja o bucată de teritoriu ucrainean când a pus mâna pe Crimeea şi a susţinut forţele separatiste care au luat controlul unor mari părţi din estul Ucrainei în urmă cu opt ani, aminteşte Reuters.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!