Departamentul american al Trezoreriei a precizat că bunurile celor doi miniştri din SUA sunt confiscate. De asemenea, administraţia Trump a interzis oricărui cetăţean american să facă afaceri cu cei doi responsabili turci.
„Detenţia nedreaptă a pastorului Brunson şi urmărirea sa în justiţie de către autorităţile turce sunt pur şi simplu inacceptabile”, a reacţionat ministrul american de finanţe, Steven Mnuchin
Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe a declarat că pastorul a fost ”victima unui tratament nedrept şi nejustificat din partea guvernului turc”.
Șeful diplomației americane, Mike Pompeo a anunțat că se va întâlni cu omologul său turc cu prilejul unei reuniuni de la Singapore din această săptămână.
Cei doi responsabili au fost conducători ai unor organizaţii guvernamentale turce responsabile de încălcarea drepturilor omului, a apreciat Departamentul Trezoreriei pentru a justifica aceste sancţiuni.
Această afacere tensionează relaţiile deja dificile cu Turcia din cauza conflictului sirian, dar şi a prezenţei în SUA a unui cetăţean turc pe care preşedintele Recep Erdogan îl acuză că a orchestrat lovitura de stat eşuată din 2016 şi a cărui extrădare o solicită.
Andrew Brunson este acuzat de autorităţile turce de activităţi „teroriste” şi de spionaj şi a fost plasat miercurea trecută în arest la domiciliu după un an şi jumătate de detenţie.
Plasarea pastorului în arest la domiciliu miercurea trecută, după un an şi jumătate de detenţie, nu a atenuat tensiunile, preşedintele american Donald Trump şi vicepreşedintele său Mike Pence ameninţând Turcia cu „sancţiuni dure” dacă Andrew Brunson nu este eliberat.
În replică, Ankara a denunţat un limbaj „inacceptabil” din partea aliatului său în cadrul NATO.
Andrew Brunson, care respinge toate acuzaţiile care i se aduc, riscă până la 35 de ani de închisoare.
Citește și: Temperaturile ar putea depăși 50 de grade Celsius în Spania și Portugalia, record absolut pentru Europa