NSO Group a ajuns în atenţia publică în această vară, după o serie de anchete realizate de un consorţiu de 17 media internaţionale, care au dezvăluit că Pegasus a permis spionarea a numeroşi jurnalişti, oameni politici, militanţi sau şefi de companii din diferite ţări, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron.
Aceste programe informatice „au permis unor guverne străine să extindă represiunea dincolo de frontierele lor pentru a reduce la tăcere orice voce disonantă”, au transmis autorităţile americane într-un comunicat.
În schimb, Grupul israelian s-a declarat „consternat” de această decizie şi are intenţia de a obţine anularea ei, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al societăţii cu sediul într-o suburbie din Tel Aviv. Potrivit acestuia, NSO dispune de o cartă etică „riguroasă, bazată pe valorile americane”.
Cum funcționează softul spion Pegasus
Spyware-ul produs de compania israeliană NSO și vândut guvernelor din întreaga lume poate infecta telefoanele pentru a înregistra convorbirile, copia fotografiile și extrage toate datele posibile, inclusiv mesaje și date GPS.
O amplă investigație arată că acest soft a fost folosit de regimuri din mai multe țări, inclusiv Ungaria sau Arabia Saudită, pentru supravegherea jurnaliștilor sau a activiștilor și a disidenților.
În momentul în care a pătruns în telefonul țintelor, Pegasus se transformă într-o unealtă de supraveghere non-stop, fără cunoștința persoanelor urmărite. Poate copia mesajele pe care utilizatorii le trimit sau le primesc, poate extrage fotografii sau poate înregistra convorbiri telefonice.
Totodată, Pegasus poate să și filmeze persoana vizată, folosind camera telefonului, sau să activeze microfonul pentru a înregistra discuțiile acesteia.