Varianta retragerii trupelor din Germania, a fost deja evocată de Donald Trump în cadrul unei întâlniri cu responsabilii săi militari, iar aceste declarații au provocat îngrijorare în țările europene membre ale NATO. Există, totuși și varianta ca această discuție să fie doar o modalitate prin care președintele american să încerce să pună presiune înaintea summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, de la Bruxelles, din 11 şi 12 iulie.
Declarațiile privind retragerea trupelor vine în contextul în care Trump a trimis scrisori de amenințare către nouă state membre NATO, cărora le reproșează faptul că nu alocă cheltuielilor militare 2% din PIB. Printre acestea se numără și Germania, care a anunțat deja că nu-şi va putea ţine promisiunea și nu va ajunge la acest target până în 2024.
Presa americană scrie că una dintre opțiuni, după retragerea celor 35.000 de militari americani din Germania, o reprezintă mutarea lor în Polonia, un aliat politic dat exemplu de Donald Trump în ce priveşte atingerea obiectivului cerut de 2%.
Potrivit cotidianului american, care citează oficiali sub condiţia anonimatului, studiul este totuşi doar într-o etapă de explorare internă a opţiunilor.
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă a dezminţit într-un comunicat că acesta ar fi cerut o analiză asupra unei eventuale retrageri a trupelor staţionate în Germania.
Şi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a dezminţit orice idee de retragere, subliniind că ministerul „evaluează în mod regulat amplasarea trupelor şi analizele costuri-beneficii”. „Rămânem deplin angajaţi faţă de (Germania) aliatul nostru din NATO şi Alianţa NATO”, a adăugat el.
Trupele americane sunt prezente în Germania de la cel de-Al Doilea Război Mondial iar ţara serveşte drept bază de sprijin pentru operaţiunile americane din Africa şi Orientul Mijlociu. NATO s-a dovedit crucială pentru securitatea occidentală timp de decenii.