„Vaccinul este recomandat pentru populaţia adultă”, a concluzionat vineri un grup reunit la cererea Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie americană de sănătate.

„Susțin recomandarea ACIP (Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare din SUA) ca vaccinul Johnson și Johnson COVID-19 să fie utilizat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste din populația Statelor Unite sub autorizația de utilizare de urgență FDA și am semnat această recomandare”, a transmis, vineri, directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky.

Vaccinările ar putea fi reluate imediat, de sâmbătă, a transmis și Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA).

Până pe 13 aprilie, când vaccinul de la J&J a fost suspendat, aproape șapte milioane de persoane din SUA au fost vaccinate cu o singură doză din acest ser și în jur de nouă milioane de doze au fost livrate către state, potrivit datelor oficiale.

„Am ajuns la concluzia că beneficiile cunoscute și potențiale ale vaccinului Janssen depășesc riscurile cunoscute și potențiale la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste”, a declarat într-o declarație comisarul în funcție al FDA, Janet Woodcock.

Suntem încrezători că acest vaccin continuă să îndeplinească standardele noastre de siguranță, eficacitate și calitate. Recomandăm persoanelor care au întrebări despre ce vaccin este potrivit pentru ei să poarte aceste discuții cu furnizorul lor de îngrijire medicale.

FDA:

Siguranța vaccinului de la Johnson & Johnson a fost analizată și de către autoritățile UE

Pe 20 aprilie, agenția UE pentru Medicamente a confirmat „o posibilă legătură” între vaccinarea cu Johnson & Johnson și cazurile „foarte rare” de cheaguri de sânge.

Instituția de reglementare din Uniunea Europeană a recomandat includerea acestor efecte adverse foarte rare în prospectul serului, subliniind însă că avantajele vaccinării depășesc riscurile.

Experții au spus că folosirea vaccinului în cadrul campaniilor naționale de imunizare va lua în calcul situația pandemiei și disponibilitatea vaccinurilor din fiecare stat membru în parte.

Oficialii EMA au subliniat că au luat în calcul toate dovezile disponibile în prezent din SUA, inclusiv opt cazuri de tromboză asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Dar numărul acestor incidente este extrem de rar, în raport cu cele șapte milioane de doze de vaccin administrate până la începutul lunii aprilie, în SUA. Toate cazurile, au spus experții EMA, au apărut la oameni cu vârste sub 60 de ani, în majoritate femei. Cheagurile de sânge au apărut în locuri neobișnuite – în creier, abdomen și în artere și au fost asociate cu o scădere a nivelului trombocitelor.

Situația serului Johnson & Johnson este asemănătoare cu cea a AstraZeneca, cele două vaccinuri fiind dezvoltate de altfel pe baza unei tehnologii similare.

Într-o decizie precedentă luată în privința vaccinului AstraZeneca, EMA a admis de asemenea o posibilă legătură între imunizare și apariția cheagurilor de sânge și a cerut includerea acestor probleme pe lista efectelor adverse rare. În același timp, oficialii au subliniat, așa cum au făcut și în cazul serului J&J, că beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

Când începe vaccinarea cu Johnson & Johnson în România

Pe 14 aprilie, au intrat în țară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II.

Cel mai probabil luni, 26 aprilie, va începe distribuirea dozelor de vaccin de la compania Johnson & Johnson în țară, urmând apoi să înceapă vaccinarea propriu-zisă, a transmis, joi, 22 aprilie, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Potrivit medicului militar, centrele mobile vor avea prioritate, din rațiuni de ușurință a imunizării, pentru că este necesară o singură doză.

„Ne dorim în mod deosebit către centrele mobile, pentru că este mult mai ușor, nu te mai întorci după 21 sau 28 de zile după efectuarea rapelului”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Serul de la Johnson & Johnson va merge cu prioritate și către centrele de vaccinare drive-thru.

Johnson & Johnson va deveni cel de-al patrulea vaccin împotriva COVID-19 utilizat în România, după cele de la Pfizer, Moderna, și AstraZeneca.

Diferențele între cele patru vaccinuri folosite în România

 
 

Urmărește-ne pe Google News