„La ordinul meu, armata Statelor Unite a efectuat o operațiune de extragere a personalului guvernamental american din Khartoum”, a transmis președintele american printr-un comunicat.
Într-o declarație separată, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a precizat că tot personalul american și familiile acestora au fost evacuați și că operațiunile de la Ambasada SUA din Khartoum au fost „suspendate temporar”.
Operațiunea de evacuare a avut loc sâmbătă, la prânz, și a implicat aproximativ 100 de membri ai forțelor de operațiuni speciale americane. Mai multe aeronava americane, inclusiv trei elicoptere de transport, au decolat de la o bază americană din Djibouti, au realimentat în Etiopia și apoi au zburat încă trei ore către Khartoum. Acolo, au stat doar o oră la sol, înainte de a decola din nou.
Și personalul ambasadei britanice urmează să fie evacuat „cât mai curând posibil” din cauza temerilor legate de siguranță în urma atacurilor asupra misiunilor diplomatice, a declarat o sursă guvernamentală britanică pentru PA Media, relatează The Guardian.
Dar orice evacuare ar fi „incredibil de limitată” și s-ar concentra pe numărul mic de funcționari britanici aflați la Khartoum, mai precizează sursa citată.
Incidente în timpul evacuării unor cetățeni francezi
De asemenea, Ministerul de Externe francez a anunțat că a început o „operațiune de evacuare rapidă” a cetățenilor și a personalului diplomatic în primele ore ale zilei de duminică, 23 aprilie, notează Le Monde.
Autoritățile de la Paris au precizat că cetățenii europeni și cei din „țările partenere aliate” sunt, de asemenea, luați în grijă. Potrivit unei surse diplomatice, citate de publicație, aproximativ 250 de cetățeni francezi trăiesc în Sudan.
În timpul operațiunii de evacuare, un cetățean francez a fost împușcat, relatează Sky News, cele două părți beligerante din Sudan acuzându-se reciproc pentru presupusul atac asupra unui convoi care părăsea Khartoum.
Forțele de Sprijin Rapid (RSF) au transmis printr-un comunicat că un francez a fost rănit în timp ce convoiul din fața ambasadei a fost atacat duminică dimineață de avioanele armatei, iar forțele armate sudaneze au acuzat RSF pentru atac, vorbind, de asemenea, despre rănirea francezului. Nu este clar cine este responsabil pentru acest incident care nu a fost confirmat încă de autoritățile de la Paris.
Turcia își evacuează și ea personalul
Și Turcia își va evacua cetățenii duminică, a anunțat sâmbătă seara Ministerul său de Externe.
„S-a decis să se asigure întoarcerea în țară a cetățenilor noștri aflați în zonele de conflict pe 23 aprilie, pe cale terestră și prin intermediul unei țări terțe. Cetățenii țărilor terțe care au solicitat asistență au fost de asemenea incluși în planurile noastre”, au transmis oficialii de la Ankara.
Evacuarea cetățenilor turci din două districte din Khartoum și din Wad Madani, la 200 de kilometri sud, a fost programată inițial pentru duminică dimineața, de la ora 6.00 (7.00, ora României – n.r.), dar evacuarea cartierului Kafouri, în nordul Capitalei, a fost amânată „până la noi ordine” din cauza unei explozii produse în apropierea unei moschei desemnate ca loc de adunare, a anunțat ambasada Turciei la Khartoum pe Twitter. Aproximativ 600 de cetățeni turci trăiesc în Sudan.
Unii cetățeni străini au început sâmbătă să fie evacuați dintr-un port sudanez de la Marea Roșie, potrivit Reuters, în timp ce lovituri aeriene au zguduit din nou Khartoum. Aeroportul Capitalei a fost vizat în mod repetat de atacuri, iar multe persoane nu au putut să-și părăsească locuințele sau să iasă din oraș pentru a ajunde în zone mai sigure.
A doua săptămână de violențe
Confruntările de sâmbătă au încălcat ceea ce trebuia să fie un armistițiu de trei zile intrat în vigoare de vineri, pentru a permite cetățenilor să ajungă în siguranță să-și viziteze familia în timpul sărbătorii musulmane Eid. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că nu a respectat armistițiul.
Lupta pentru putere din Sudan, care a intrat în a două săptămână, se dă între șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și liderul unei facțiuni paramilitare rivale, Forțele de Sprijin Rapid, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti.
Puteți citi și:
- Ce se întâmplă în Sudan: o luptă pentru putere a ucis zeci de oameni și amenință să destabilizeze întreaga regiune
- Războiul generalilor din Sudan devine tot mai sângeros. Oamenii se tem că se va transforma într-un conflict civil în toată regula