Invazia Rusiei în Ucraina a împins gândirea americană către o nouă filozofie, „masa accesibilă”, potrivit unui director executiv din industria rachetelor, vorbind sub rezerva anonimatului, referindu-se la faptul de a avea la dispoziție o mulțime de arme relativ ieftine.

„Este o contrapondere naturală la ceea ce a făcut China”, a declarat Euan Graham, analist principal în cadrul think tank-ului Australian Strategic Policy Institute, referindu-se la arsenalul chinez de nave și rachete balistice convenționale, inclusiv cele concepute pentru a ataca navele.

Pentagonul și Ministerul Apărării din China nu au răspuns la solicitările agenției de presă.

Potrivit Reuters, Statele Unite au intensificat testarea armei sale QUICKSINK, o bombă ieftină și mortală, echipată cu un kit de ghidare GPS ieftin și un detector care poate urmări obiecte în mișcare. Forțele aeriene americane au folosit un bombardier stealth B-2 în timpul unui test efectuat luna trecută în Golful Mexic pentru a lovi o navă-țintă cu QUICKSINK.

Potrivit experților, China va avea în continuare un mare avantaj în ceea ce privește numărul de rachete antinavă și le poate adăposti pe teritoriul său național. Dar creșterea producției americane de QUICKSINK ar reduce acest decalaj, punând cele aproximativ 370 de nave de război ale Chinei într-un pericol mai mare în timpul oricărui conflict viitor decât au avut de înfruntat înainte ca Beijingul să se aplece asupra modernizării armatei sale în anii 90.

Bomba este fabricată de Boeing

QUICKSINK, încă în curs de dezvoltare, este fabricat de Boeing (BA.N). QUICKSINK poate fi utilizat cu sutele de mii de kituri de urmărire a munițiilor de atac direct comun, sisteme care pot fi lansate din avioanele de război americane sau aliate și care transformă în mod ieftin bombe de 900 kg în arme ghidate.

Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane dorește mii de arme QUICKSINK, potrivit unui director din industrie, care a refuzat să dezvăluie cifra exactă, deoarece este clasificată. Cu suficiente arme „de masă accesibile” îndreptate spre ele, apărarea navelor chineze ar fi copleșită, potrivit acestui executiv, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Într-un astfel de scenariu, armata americană ar utiliza rachete antinavă cu rază lungă de acțiune (LRASM) sau rachete SM-6 pentru a avaria o navă de război chineză și radarele acesteia, apoi ar bombarda nava cu arme mai puțin costisitoare precum QUICKSINK, notează Reuters.

„Este ca și cum am egaliza terenul de joc”

Statele Unite au acumulat o varietate de arme antinavă în Asia. În aprilie, armata americană a desfășurat în Filipine, în timpul unui exercițiu, noile baterii mobile de rachete Typhon, care au fost dezvoltate la costuri reduse din componente existente și pot lansa rachete SM-6 și Tomahawk împotriva țintelor maritime.

Astfel de arme sunt relativ ușor de produs, pornind de la stocuri mari și modele care există de un deceniu sau mai mult, și ar putea ajuta Statele Unite și aliații lor să recupereze rapid în cursa rachetelor din Indo-Pacific, în care China are un mare avans.

Deși armata americană a refuzat să spună câte vor fi desfășurate în regiunea Indo-Pacific, peste 800 de rachete SM-6 urmează să fie cumpărate în următorii cinci ani, potrivit documentelor guvernamentale care descriu achizițiile militare. Câteva mii de Tomahawk și sute de mii de JDAM se află deja în stocurile SUA, se arată în documente.

„Jocul Chinei este de a restricționa mișcarea activelor Marinei SUA în Pacificul de Vest și în Primul Lanț Insular”, a spus Graham, referindu-se la cele mai apropiate arhipelaguri majore de coasta Asiei de Est. „Acesta este un fel de răspuns asemănător pentru a face viața dificilă pentru PLAN, Marina Armatei de Eliberare a Poporului.

Plasarea armelor antinavă în locații precum Filipine le-ar pune la îndemână o mare parte din Marea Chinei de Sud. China revendică 90% din Marea Chinei de Sud ca teritoriu suveran, însă cinci state din Asia de Sud-Est și Taiwanul se opun.

„Într-un fel, este ca și cum am egaliza terenul de joc”, spune Collin Koh, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.

Urmărește-ne pe Google News