Potrivit unei versiuni preliminari a raportului de evaluare a dispozitivului nuclear (Nuclear Posture Review) pe care Pentagonul urmează să îl publice în februarie Statele Unite se îndepărtează de viziunea fostului preşedinte american Barack Obama care, în 2009, la Praga, a lansat un apel la eliminarea tuturor armelor nucleare.
În acest context, Pentagonul propune dezvoltarea unor noi tipuri de arme nucleare cu putere limitată, în special arme tactice, numite uneori şi „mini-arme nucleare”. Acestea au un nivel ridicat de pătrundere şi sunt capabile să distrugă buncăre sau instalaţii subterane. Ministerul Apărării şi Agenţia Federală de Securitate Nucleară ale SUA urmează să dezvolte o rachetă balistică de tipul mare-sol. Această armă va asigura o „opţiune de represalii rapidă, capabilă să străpungă apărarea inamicului”.
Raportându-se la actuala situație mondială, pe care o cataloghează mai complexă decât în 2010, Pentagonul concluzionează că SUA trebuie să-şi alinieze poziţia nucleară la o „evaluare realistă” a ameninţărilor cu care se confruntă, provenind în special dinspre Coreea de Nord, Rusia sau China.
Jim Mattis spune că ameninţările s-au agravat puternic din 2010, și SUA se confruntă cu o situaţie când ameninţarea nucleară este mai diversă şi mai avansată ca oricând.
Decizia SUA de a dezvolta noi arme nucleare vine în contextul în care Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a câștigat premiul Nobel pentru Pace 2017.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!