Conform unor date publicate de un institut afiliat Ministerului Muncii de la Moscova, 38,5 la sută din familiile din Rusia erau monoparentale în 2021, cu 17,5 la sută mai mult decât în 2002.
Datele mai arată că Rusia are 15,5 milioane de familii cu copii sub 18 ani, dintre care 4,84 sunt familii monoparentale materne, iar 1,13 milioane sunt familii monoparentale paterne. Mai mult de o treime din aceste familii locuiesc în aceeași gospodărie cu alte rude.
„Aproape fiecare al treilea copil minor din Rusia este crescut într-o familie monoparentală”, subliniază autorii studiului.
Potrivit Rosstat (Serviciul Federal de Stat de Statistică), Rusia număra peste 30 de milioane de minori la 1 ianuarie 2023.
Cercetătorii afirmă că familiile cu copii minori prezintă un risc mai mare de sărăcie decât cuplurile căsătorite fără copii, iar familiile monoparentale sunt cele mai expuse acestui risc.
Dacă procentajul așa-numitelor familii tradiționale afectate de sărăcie este de 15,6 la sută în Rusia, cel al familiilor monoparentale se ridică la 28,3 la sută. În general, familiile monoparentale din Rusia supraviețuiesc datorită ajutoarelor de stat, notează The Moscow Times.
Aceste informații survin în timp ce Rusia se confruntă cu o criză demografică în contextul războiului din Ucraina. Estimările Rosstat arată că populația Rusiei va scădea până la 130 de milioane de locuitori la orizontul anului 2046, față de 146 de milioane înainte de lansarea invaziei la scară largă din Ucraina.
În acest context, Vladimir Putin, care se plasează în promotor al conservatorismului, le-a transmis în mod repetat rusoaicelor să nască mai mulți copii. „Multe dintre bunicile și străbunicile noastre aveau șapte, opt sau chiar mai mulți copii”, a spus liderul de la Kremlin la finalul anului trecut.
Hund • 13.04.2024, 14:34
Faceți o statistică asemănătoare și pentru România 😂😂. Veți rămâne surprinși 😉