Cartofii s-au ieftinit cel mai mult

Faţă de luna precedentă, alimentele s-au ieftinit cu peste 8%. În schimb, mărfurile nealimentare şi serviciile s-au scumpit uşor în iunie, cu 0,1%, respectiv 0,2%.
Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar şi mălaiul (-12%) şi laptele de vacă (-11,3%), iar cele mai mici scăderi de preţuri au fost la vin (-0,1%) şi bere (-0,9%).
Din păcate însă, în piaţă socotelile nu se prea potrivesc cu cele de pe hârtiile analiştilor. Ieri am stat de vorbă cu mai mulţi bucureşteni pe această temă: “Cheltuiesc la fel ca şi până acum. Nu am simţit diferenţe de preţ… Poate puţin la legumele şi fructele de sezon”, ne-a spus Jana Vasile, care face piaţa săptămânal în Bucureşti, oarecum mirată în momentul în care am întrebat-o de ieftinire.

Pensionarilor le este cel mai greu

Unii chiar se amuză când aud “aşa o glumă bună”. “Ce ieftinire, domle?! E o glumă asta cu scăderea preţurilor, nu? Nu s-a ieftinit nimic, poate doar în hârţoagele lor…”, spune şi Stelică Dinu.
Şi nu sunt singurii cumpărători care nu simt ieftinirea în buzunare. Ca majoritatea pensionarilor din România, şi Mariana D. se descurcă foarte greu cu banii. Abia reuşeşte să-i împartă ca să îi ajungă de la o pensie la alta.
“Îmi permit să cumpăr un kilogram de carne pe lună. În rest, cartofii şi varza sunt la ordinea zilei. N-am de ales, trebuie să plătesc şi gazele, şi lumina…”, spune femeia.
Când am întrebat-o dacă a observat vreo ieftinire a alimentelor, amărăciunea din privirea ei s-a transformat într-un dispreţ total: “Ăştia chiar îşi bat joc de noi!”.
Jana Vasile, 52 de ani, Pantelimon – Ilfov : “Nu mi se pare că au scăzut preţurile. Sunt cam aceleaşi ca şi anul trecut. Noi suntem o familie de patru persoane şi cheltuim cam 300 de lei pe săptămână numai pe mâncare. Acum am dat 150 de lei pe doi pepeni, zarzavaturi – roşii, ceapă, ardei… Ne îmbătăm cu apă rece cu scăderea preţurilor. Ne dăm toţi banii pe mâncare, nu ne permitem concedii… am şi uitat cum se face un bagaj”.
Stelică Dinu, 61 de ani, Bucureşti: “E o glumă asta cu scăderea preţurilor, nu? Poate este o mică diferenţă, dar atât de mică, încât nu se simte. Tot cheltuim vreo 600 de lei săptămânal pe mâncare, la ce familie numeroasă suntem”.
Daniela Anchidin, 36 de ani, Bucureşti: “Nu sunt diferenţe de preţ sesizabile. Laptele am observat că s-a mai ieftinit, roşiile parcă sunt şi ele un pic mai ieftine. Pe nişte salată verde, porumb de fiert, nectarine şi nişte carne de curcan am dat cam 40 de lei. În general, cheltuiesc o dată la piaţă vreo 50-70 de lei”.
Marin Oancea, 63 de ani, Bucureşti: “Preţurile sunt cam aceleaşi. Produsele nici nu s-au ieftinit, nici nu s-au scumpit. Problema este cu samsarii din pieţe… Sunt prea puţini ţărani care vând în piaţă. De-aia noi cumpărăm marfă scumpă, de import, fără nici un gust. Ieftinire? Unde? Că pe nişte zarzavaturi şi fructe am dat 60 de lei. Şi n-am luat mare lucru – câteva caise, vişine, ardei, roşii, morcovi, leuştean şi cimbru”.

Urmărește-ne pe Google News