Potrivit unei statistici a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Epidemiilor, în luna septembrie au fost înregistrate 112 noi îmbolnăviri în România, urmată la mare distanță de către Franța cu 56 de cazuri.
Țările care în ultimul an s-au confruntat cu o epidemie de rujeolă mai mare decât cea din România, prin raportare la numărul de cazuri la un milion de locuitori – Lituania, Bulgaria și Slovacia – au înregistrat un număr apreciabil mai redus de noi îmbolnăviri, semn că epidemia este pe cale să se stingă.
Nu este și cazul României care, în intervalul octombrie 2018-septembrie 2019 a înregistrat 1.122 de cazuri, adică 76 de îmbolnăviri la un milion de locuitori, iar acum conduce în clasamentul cazurilor noi. Asta în condițiile în care Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Epidemiilor vorbește de o subestimare în cazul țării noastre, din cauza problemelor de raportare a cazurilor noi.
Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (IMSMC), crede că persistența rujeolei în România arată că măsurile de combatere au fost ineficiente.
„Deocamdată doar 64 de morți în România, în cursul acestei prelungite epidemii, ce s-a extins la nivelul întregii Europe și nu numai, își începe medicul postarea de pe pagina Spital Virtual pentru copii, administrată de el.
Filozofăm îndelung despre strategii și nu avem puterea să recunoaștem că se face prea puțin, greșit sau, în unele locuri, acțiunea e absentă cu desăvârșire. Așteptăm să apară al 65-lea deces. Cronica unei morți anunțate
Mihai Craiu, pe Facebook:
Rujeola, cunoscută sub numele popular de pojar, este o boală infecțioasă virală, care se manifestă prin febră, tuse, conjunctivită și erupții cutanate. Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro