Apă cristalină, plaje nesfârșite și orașe pitorești. Croația are multe de oferit turiștilor. Dar nu are apă potabilă. Cel puțin acesta este cazul orășelului Sevid, din cantonul Split-Dalmația.

Locuitorii așa-numitei „Perle a Adriaticii”, nu departe de Trogir, nu au apă de zece zile. „A devenit insuportabil. Suntem disperați”, se plâng locuitori, dar și turiștii.

Sevid nu are un sistem public integrat de alimentare cu apă. Sistemul existent este alimentat cu apă potabilă din rezervoarele proprii, care acum sunt goale.

Unii vecini se descurcă cu rezervoare pe care au reușit să le umple cu apă de ploaie în ultimele luni. Dar vara, dacă nu plouă, nu va fi apă.

Locuitor Sevid:

O conexiune la linia principală din municipiu este în construcție de două săptămâni. O rețea de alimentare cu apă lungă de 11 kilometri urmează să fie construită în următoarele 17 luni.

„Nu putem decât să sperăm că locuitorii vor fi din nou aprovizionați cu apă până atunci, pentru că problema apei este o problemă și pentru turiști”, adaugă cei care postează pe un grup public de Facebook numit Sevid.

Avertisment pentru turiști: „Aduceți sticle de apă cu voi”

„Am fost în Sevid anul trecut și este un loc atât de frumos încât ne vom întoarce”, a scris o turistă pe pagină.

Cu toate acestea, ea este îngrijorată de calitatea apei potabile. Sau dacă ar trebui să aducă apă îmbuteliată. Un utilizator îi răspunde scurt: „Aduceți sticle de apă cu voi”.

Așezarea, nouă din punct de vedere administrativ, are în jur de 1.500 de rezidenți, cu o tendință de creștere

Proiectul inițiat de regia de apă Split, în valoare de 4 milioane de euro, ar trebui să permită 373 de racordări la sistemul public de alimentare cu apă.

Urmărește-ne pe Google News