Hurghada are un exotic aparte de care te lovești imediat ce ai coborât din avion. Ideea este ca la început să nu te lași copleșit de imaginea dezolantă ce înconjoară regiunea. Este în continuă expansiune, de aceea, cam totul pare un șantier care nu se mai termină. Și pe bună dreptate, pentru că unele investiții au fost lăsate la stadiul de construcție.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Viața în Hurghada

Hurghada este o zonă care trăiește exclusiv din turism și industriile adiacente lui. Viața este extrem de ieftină, avand în vedere că salariul minim este de 150 de euro, iar cel mediu ajunge la 300 de euro. „Dacă ești o familie cu 3 copii și ai un venit de 500 de euro, va trebui să îți mai găsești un job pentru a-ți putea întreține familia”, ne-a declarat Istvan Mohamed, ghid turistic pentru Regency Travel.  Comerțul este o altă îndeletnicire de care te vei lovi aici ca turist și dacă știi să negociezi la sânge cu localnicii vei obține prețuri destul de bune la suveniruri și cadouri pentru familie, astfel că ai putea să acoperi o gamă variată de amintiri pentru o sumă maximă de 20 de dolari.

Cei care nu se ocupă cu comerțul  sunt fie pescari sau lucrează în taximetrie. Cum sistemul public de transport nu este unul bine dezvoltat, taxiurile fac legea. Dar nu trebuie să vă temeți de acest lucru pentru că taxiul este foarte ieftin. Adică se duce cu prețurile undeva la nivelul Bucureștiului. La fel bine, puteți închiria și o mașină, mai ales că benzina este foarte ieftină aici. Sau cel puțin era anul trecut, când puteai să cumperi 10 litri de combustibil cu doar 4 euro. De anul trecut până acum, prețul s-a dublat.

Dar partea bună este că dacă vrei să investești aici, ai toate șansele să o faci cu bani puțini. Un apartament mai spre deșert, adică la un kilometru doi de mare costă 8.000 de euro (opt mii de euro). Am scris și în cifre ca să nu credeți că este greșit. Vorbesc despre un apartament de 85 de metri pătrați cu două dormitoare și un living destul de generos. Cu cât te apropii mai tare de mare sau de centrul vreunei localități cresc și prețurile, așa că același apartament în vom găsi la 16.000 sau 20.000 de euro.

„Ca un alt element al vieții în Hurghada, pentru a putea pescui în Marea Roșie, localnici trebuie să se fi născut aici dacă vor să obțină permisul de pescuit, dar și atunci au impusă o cotă parte. În schimb, turiștilor li se permite să pescuiască fără limită, dacă vor. Sunt câteva specii de pește care nu prea se comercializează în Hurghada, ci pleacă direct spre Dubai pentru că sunt specii de pești mai rari și prin urmare și mai scumpi”, a mai spus Istvan.

Turism în Hurghada

Trecând la partea turistică, Hurghada are foarte multe de oferit pentru că aici se merge pe prețuri mici pentru un sejur, completat de un all inclusive care este menit să te țină în perimetru. În resort nu îți va lipsi nimic, mai ales că pentru o familie de două persoane sejurul ajunge la puțin peste 700 de euro. Ai piscine, ai spa, mâncare la discreție și băutură, la fel.

Resorturile de aici sunt pretabile pentru familii cu copii mici pentru că sunt kids friendly. Și dacă apa piscinei vi se pare prea plictisitoare, aveți oricând marea la o aruncătură de băț. Turcoazul deschis al Mării Roșii vă va fermeca. O dragoste la prima vedere, mai ales dacă sunteți în apropierea recifilor.

„Din punct de vedere al venirilor în Hurghada, noi nu avem în prezent decât două chartere, unul din Cluj și altul din București. În schimb, polonezii au 45, iar cehii – 12. Vorbim de chartere pe săptămână. Pe de altă parte, în vârf de sezon, adică în iulie și august, ajung cam 1.000 de români pe săptămână”, a mai spus Istvan.

Pe de altă partea, potrivit lui Marius Berca, director de operațiuni Christian Tour, destinațiile exotice, de genul acesta au crescut extrem de mult în ultimul an. „Atât pe Egipt cât și pe Turcia, s-a înregistrat o creștere de 50% a cererilor de sejururi. Românii nu se mai tem de pericolele care erau anii trecuți. Și pe propriul litoral au crescut vânzările”, ne-a declarat Berca.

În momentul de față sunt mii de români care aleg destinații exotice pentru că acestea le oferă totul, mai ales dacă vorbim de familii cu copii. „Într-un astfel de resort ai spa, piscină pentru copii, locuri de joacă pentru ei. Marea este și ea la o aruncătură de băț, astfel că dacă vrei o săptîmână de vacanță liniștită, un all inclusive este soluția ideală. Prețul de pornire de sejur pentru o singură persoană este de 270 de euro și poate ajunge și până la peste 1.000 de euro, în funcție de hotelul ales și de perioadă”, a mai spus Berca.

Prețuri în Hurghada

Pentru început, va trebui să căutați foarte bine pentru a găsi lucrurile ieftine, mai ales dacă ați fost cazați la un resort mai îndepărtat de oraș. Dacă vreți internet prețul de pornire pe zi este de 3 dolari sau 15 dolari pe sejur. Dar dacă vreți neapărat internet, cumpărați-vă imediat ce ați ajuns în aeroport. Acolo sunt doua mici magazine Orange și Vodafone de unde puteți cumpăra cartele SIM cu internet la prețuri pe care nu le veți întâlni în altă parte. 5 dolari 4 GB de internet, destul pentru un sejur. Sau 10 dolari 8 GB de internet, dacă vreți să fiți siguri că nu rămâneți fără.

Magazinele mici nu vând băuturi alcoolice, dar nici nu veți avea nevoie dacă stați la un resort all inclusive pentru că acolo veți avea tot ce va trebuie. Dar dacă totuși vreți să încercați bucătăria locală, nu veți da mai mult de 250 de lire egiptene. Un euro valoarează peste 21 de lire egiptene, în timp ce un dolar american peste 17 lire egiptene. Decă dacă faceți un simplu calcul, o masă la un restaurant nu ieftin vă vă dace undeva la maxim 15 dolari sau 12 euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News