„Soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe profanat, vopsit cu steagul Ungariei. Probabil au lucrat noaptea, pe furiş, după manifestarea solemnă a românilor din centrul oraşului… asta e replica lor provocatoare! Solicităm organelor de anchetă să-i găsească pe făptaşi şi Primăriei să înlăture grabnic urmele jalnice ale profanării” , a scris Mihai Tîrnoveanu.
Incidentul a fost confirmat de poliția din Covasna, care a fost sesizată sâmbătă.
„Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită şi inscripţionată. Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiţi, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc”, au precizat, într-un comunicat de presă, reprezentanţii IPJ Covasna.
Poliţiştii au întocmit un dosar penal şi continuă cercetările, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. Făptașii nu au fost încă găsiți de Poliție.
Vineri, peste 200 sute de persoane de etnie maghiară au comemorat împlinirea a 101 ani de la semnarea „dictatului” de la Trianon în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, cu câteva ore înainte ca asociaţiile româneşti să sărbătorească acest eveniment istoric.
Liderii comunităţii maghiare au afirmat, printre altele, că ziua de 4 iunie 1920 este una dintre cele mai mari „tragedii” din istoria naţiunii maghiare, potrivit Hotnews.
Manifestarea românilor a început mai târziu cu aproximativ o oră, cu un marş de la statuia Ostaşului Român aflat în zona Gării până la grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, printre participanţi aflându-se numeroase persoane din alte zone ale ţării.
Ajunşi la statuia voievodului Mihai Viteazul, aflată la mică distanţă de locul în care a avut loc comemorarea, aceştia au umplut piaţa cu steaguri tricolore, au cântat cântece patriotice şi au derulat un banner pe care scria
„Lăsaţi frustrările deoparte, Trianon este dreptate”.
Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro