UPDATE ora 13:50 Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a declarat că „avem o datorie față de adevărul istoric”.
„Nimeni nu contestă valoarea omului de cultură Octavian Goga, este poetul nostru, dar trebuie să avertizăm că valoarea culturală nu este o scuză pentru greșelile politice”, a spus Chirica pentru Libertatea.
Apoi a continuat: „Comuniștii au ascuns latura fascistă a unor personalități culturale, au ascuns și pagini din istorie care nu sunt o mândrie pentru noi, românii”.
Edilul a subliniat că „eu nu judec, nu pot și nu vreau, dar las românii să tragă concluzia care cred că este corectă”.
Crimele de război, genocidul, exterminarea omului de către om sunt apanajul celor care decid. În aceste vremuri în care asistăm la creșterea actelor xenofobe, antisemite, extremiste în general, trebuie să fim foarte atenți cu clasa politică pe care o promovăm.
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, pentru Libertatea:
Pe 1 aprilie, la 140 de ani de la nașterea lui Octavian Goga, a fost inaugurat la Iași un bust al poetului Octavian Goga, amplasat în Copou, la intersecția dintre bulevardul Carol I și str. Gheorghe Asachi.
Bustul lui Octavian Goga, realizat în 1991 de sculptorul transilvănean Victor Cristea, a fost achiziționat de Ateneul Național din Iași anul acesta și recondiționat de artistul plastic Ciprian Stratulat, a relatat Ziarul de Iași.
Recent, pe statuie a fost montată o plăcuță cu inscripția „Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României, întrucât a fost militant fascist și antisemit”, arată fotografiile postate pe Facebook de istoricul Adrian Cioflâncă.
Libertatea l-a contactat pe primarul orașului Iași, Mihai Chirica, pentru un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns până la momentul publicării știrii.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Discuțiile privind bustul lui Goga, vechi de trei luni
Pe 8 aprilie, la o săptămână după inaugurarea bustului lui Octavian Goga, reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, deputatul PNL Alexandru Muraru, a declarat pentru Newsweek că bustul va fi, cel mai probabil, „contextualizat”.
Alexandru Muraru a explicat atunci că managerul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, i-a transmis că nu a știut că Goga a fost antisemit sau fascist. În acest context, au existat discuții atât despre îndepărtarea bustului, cât și pentru amplasarea unei plăci în care să fie menționat rolul pe care Octavian Goga l-a avut ca politician.
Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului a mai spus atunci că el a fost în favoarea eliminării bustului, însă au fost „alte voci” care au cerut amplasarea unei plăci.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro