Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava, a publicat pe pagina sa de Facebook imagini surprinse de camerele de supraveghere din oraș cu mai mulți tineri care au vandalizat statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare.

sursă foto: captură video

În imagini se vede cum tinerii dansează în jurul statuii și mai apoi se urcă pe aceasta.

„Cum se mai distrează tinerii în ziua de azi! Un grup de adolescenţi a vandalizat statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare, care se află în parcul Şipote din municipiul Suceava. Monumentul din bronz a fost restaurat anul trecut de către Primăria Suceava şi, din nefericire, acesta este al doilea act de vandalism. Cei 11 tineri (5 minori) au fost identificaţi de Poliţia Locală şi vor plăti pentru distracţia lor. Fac publice aceste imagini pentru a conştientiza şi alţii că actele de bravură sunt identificate şi pedepsite!” a scris viceprimarul Lucian Harşovschi, conform Mediafax.

sursă foto: captură video

Potrivit sursei citate, acesta este al doilea act de vandalism înregistrat în ultimele trei luni. În luna aprilie, statuia lui Ștefan cel Mare a fost distrusă. Atunci, din basorelieful scenei bătăliei de la Vaslui a fost extrasă o sabie.

sursă foto: captură video

Ulterior, sabia a fost descoperită în apropierea statuii și a fost predată reprezentanților primăriei Suceava.

În 2018, Primăria municipiului Suceava a reabilitat statuia ecvestră a domnitorului „Ștefan cel Mare”. Aceasta este cel mai înalt monument din țară.

Realizată din bronz, statuia are opt metri înălțime, opt lungime și doi metri înălțime și îl înfățișează pe domnitorul Ștefan cel Mare călare. Monumentul este amplasat pe un soclu de 15 metri, iar pe pereții laterali au fost amplasate altoreliefuri din bronz care reprezintă o scenă de bătălie și o scenă de la Curtea Domnească.

Costurile reabilitării monumentului și amenajării zonei în care se află statuia au depășit 600.000 de lei.

Monumentul ecvestru
a lui Ştefan cel Mare a fost realizat de sculptorul Efimie
Bârlădeanu şi a fost finalizat în 1977, devenind egida
municipiului Suceava.

Află care este satul din Bucovina unde se croiesc rochiile care îmbracă miresele de peste tot din România.

sursă foto: ziaruldepenet.ro


Citește și:

Concedieri masive în teatre, după ce Guvernul și Firea au tăiat bugetul instituțiilor culturale! 54 de oameni au fost dați afară de la TNB, 31 de la ARCUB!

Urmărește-ne pe Google News