Statuia unui politician maghiar a fost vandalizată pentru a doua oară, susține primarul din Satu Mare, Kereskenyi Gabor, explicând că a preferat să țină sub tăcere primul eveniment neplăcut pentru a nu crea tensiuni. Monumentul vandalizat este al politicianului maghiar Szechenyi Istvan, situat în Piaţa Libertăţii din oraș. Persoane necunoscute au scris pe soclul statuii „Aici e România” în culorile roşu, galben şi albastru.
„Este pentru a doua oară când statuia este vandalizată, la primul incident am preferat să păstrăm tăcerea tocmai pentru a nu crea tensiuni. Consider că alunecăm pe o pantă periculoasă, iar dacă vom asista impasibili, urmările ar putea fi grave. Am sesizat instituţiile competente pentru a sprijini Poliţia Locală în vederea identificării autorilor şi tragerii lor la răspundere pentru fapta comisă. Autorii acestui gest ruşinos vor fi identificaţi cu siguranţă, în baza imaginilor surprinse de camerele de luat vederi din Piaţa Libertăţii. Solicit, din nou, ca profanarea monumentelor să fie considerată infracţiune de drept comun, iar făptaşii să fie pedepsiţi ca atare”, a precizat primarul.
Primarul consideră că autorii morali ar fi „politruci” care au incitat la ură şi urmăresc să obţină capital electoral, relatează Agerpres.
„Dar, autorii morali sunt politruci care, în ultimii doi ani, au incitat mereu la ură şi au încercat să provoace conflicte de natură etnică. Şi vina lor este cel puţin la fel de mare ca şi a celor care au executat. Aceştia se ascund în spatele unor marionete pe care le manevrează şi finanţează. Politrucii ştiu că mesajele lor sunt goale de formă şi conţinut şi nu pot câştiga capital politic decât într-un oraş dezbinat şi dominat de ură. Este regretabil că, în anul în care se vorbeşte despre unire, aceşti politruci provoacă asemenea conflicte. Le transmit de pe acum că nu ne lăsăm intimidaţi, că vom continua să unim, nu să dezbinăm, vom continua să construim, nu să demolăm”, a mai transmis Kereskenyi.
Sursa foto: satumarenews.ro
Roxana Mărăcineanu, ministrul Sportului din Franța: „Nu am fost niciodată atât de emoționată ca atunci când am auzit imnul României la Olimpiadă”