Statuia a fost găsită la 21 februarie de o echipă de voluntari științifici de la trei universități chiliene care colaborau la un proiect de refacere a mlaștinii din craterul din interiorul vulcanului Rano Raraku.

„Acest moai are un mare potențial pentru studii științifice și naturale – este o descoperire cu adevărat unică, deoarece este pentru prima dată când un moai a fost descoperit în interiorul unei lagune dintr-un crater Rano Raraku”, a declarat marți comunitatea indigenă Mau Henua într-un comunicat.

Mai multe moai din acea zonă au suferit carbonizări într-un incendiu de pădure din octombrie pe insula, cunoscută și sub numele de Rapa Nui, situată la 3.500 km vest de Chile.

„Acest moai se află în centrul unei lagune care a început să se usuce în 2018′, a declarat directorul comunității Mau Henua, care administrează parcul național Rapa Nui, unde se află vulcanul.

„Ceea ce e interesant este că, cel puțin în ultimii 200 sau 300 de ani, laguna avea o adâncime de trei metri, ceea ce înseamnă că nicio ființă umană nu ar fi putut lăsa moaiul acolo în acest timp.”

Moai sunt figuri monolitice din piatră sculptată, cu fețe alungite și fără picioare, care au fost extrase în mare parte din tuf, un tip de cenușă vulcanică, de pe vulcanul Rano Raraku.

Acest moai are o înălțime de 1,60 metri și a fost găsit întins pe o parte, privind spre cer.

Era „corpolent, cu trăsături recognoscibile, dar fără o formă clară”, se arată în comunicatul Mau Henua, adăugând că grupul caută finanțare pentru a efectua un studiu mai amplu asupra descoperirii.

Cu toate acestea, „nu existau planuri de a îndepărta moaiul din locul în care se află”.

Vulcanul Rano Raraku și moai-urile sale fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Insula Paștelui a fost mult timp locuită de populația polineziană, înainte ca Chile să o anexeze în 1888.

 
 

Urmărește-ne pe Google News