„Programul guvernamental „Prima casă”, prin care statul acordă garanții guvernamentale pentru achiziționarea unei locuințe, va continua şi în 2015. Pentru anul în curs a fost alocat un plafon suplimentar de garantare în valoare de 2.500 milioane lei.
De asemenea, actul normativ aprobat de Guvern prevede posibilitatea utilizării în anul 2015 a diferenței nealocate din plafonul prevăzut pentru anul 2014, precum și sumele neutilizate până la data de 31 decembrie 2014 din fondurile alocate băncilor din plafonul disponibil pentru 2014. Suma reprezentând diferența rămasă neutilizată şi/sau nealocată din anul 2014 se va publica pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice și al Fondului Naţional de Garantare şi Contragarantare pentru IMM-uri”, informează Guvernul.
Până în toamna anului trecut, Fondul Naţional de Garantare pentru IMM a acordat aproximativ 126.200 de garanţii, contracte încheiate în perioada 2009-2014, valoarea finanţărilor susţinute fiind de circa 4,8 miliarde euro.
În primele nouă luni de anul trecut, numărul de garanţii acordate în cadrul programului a fost de aproximativ 20.500, cu finanţări accesate în valoare de 736 milioane euro.
Ulterior, Guvernul a suplimentat cu 400,5 milioane de lei plafonul disponibil pentru emiterea de garanţii în cadrul programului, până la 31 decembrie 2014.
Potrivit datelor disponibile pe pagina de web a FNGCIMM, prin intermediul căruia se acordă garanţiile de stat, băncile participante la program sunt: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo România, UniCredit Ţiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, RIB Bank, ING Bank şi Marfin Bank.
Anul trecut, 25.000 de români şi-au cumpărat locuinţe cu garanţie de la stat. Valoarea medie a unui credit a fost de 36.000 euro, iar Fondul de garantare a creditelor a primit circa 140 de dosare pe zi.
Aproape o treime (31) dintre locuinţele cumpărate au fost construite după 2008. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, vândute la un preț de cel mult 45.000 de euro, pe care proprietarii le vând gata mobilate.
Românii până în 35 de ani, aflaţi la începutul carierei, sunt principalii beneficiari ai programului. Statisticile arată că ianuarie este cea mai bună lună din an pentru a cumpăra un apartament. Agenţii imobiliari spun că cererea este mică acum, aşa că proprietarii sunt dispuşi să taie din preţ câteva mii de euro sau să ofere loc de parcare gratuit. Dacă te pricepi să negociezi poți cumpăra un apartament cu trei camere la puţin peste 40.000 de euro.
 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News