„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.15 și cele ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicat

Principiul taxării juste a fost încălcat

Curtea invocă justețea sarcinilor fiscale.

„În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, și dispozițiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”.

Curtea Constituțională:

Ce face Ministerul Energiei

Ministerul Energiei a anunțat că va analiza motivarea, pentru a vedea consecințele.

„Odată ce motivarea va fi disponibilă, Ministerul va evalua cu atenție toate aspectele juridice și tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri pentru a pune viitorul text de lege în acord cu prevederile Constituției, dar și pentru a asigura stabilitatea pieței de energie și continuarea protejării consumatorilor finali”, arată instituția.

Miza de 50 de miliarde de lei

Articolul în cauză vorbește de suprataxarea cu 100% a veniturilor de peste 450 de lei/MWh, prag scăzut între timp la 400 de lei.

Acesta a fost contestat de către mai mulți producători din domeniul regenerabilelor.

Nu este clar dacă statul va fi obligat să restituie toate sumele încasate.

Conform calculelor Asociației Furnizoriilor de Energie Electrică din România (AFEER), statul a obținut din suprataxarea producătorilor din energie 50 de miliarde de lei.

Din acești bani a plătit compensările către furnizori, după ce statul a plafonat prețurile la energie și gaze.

Pe lângă energie electrică, statul a impus suprataxe atât la gaze, cât și la petrol și cărbune.

Există o speranță

Profit.ro scrie, citând surse, că deciziile CCR sunt pentru viitor, astfel că oficialii statului consideră că nu vor trebui să achite nimic.

Plafonarea și compensarea expiră la 31 martie 2025, moment după care urmează să fie liberalizată piața.

Liberalizarea cu scumpiri masive de la anul

Liberalizarea va aduce cu sine scumpiri pentru 5 milioane de gospodării, au avertizat furnizorii.

Ministerul Energiei a anunțat recent că plafonarea ar putea continua și după aprilie 2025, afirmând la Bruxelles că piața energetică este nefuncțională.

Miercuri însă, Sebastian Burduja – ministrul de resort – a scris pe Facebook că prețul va fi de 1,1-1,2 lei pe kWh, mai mare decât pragurile de 0,68 lei/kWh pentru cei cu consum sub 100 kWh și de 0,8 lei/kWh plătit de cei cu consum sub 250 kWh pe lună.

Urmărește-ne pe Google News