Mai mult, procentul crește la 68% din veniturile colectate, dacă se elimină fondurile europene primite de la Bruxelles, a declarat, pentru Libertatea, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Mai exact, datele din execuția bugetară prezentată de către Ministerul Finanțelor arată că statul a colectat în primele 8 luni 160,4 miliarde de lei și a cheltuit 166,9 miliarde.
La partea de cheltuieli, însă, se remarcă salariile bugetarilor, care au acontat 44,9 miliarde de lei, în urcare cu 21,4% față de aceeași perioadă a anului 2015. De asemenea, cheltuielile cu asistența socială adună și ele 59,85 miliarde de lei, în urcare cu 11,3%.
Cheltuielile cu asistența socială înseamnă în special pensii, dar și alte beneficii și indemnizații sociale, precum șomajul, venitul minim garantat sau ajutoarele de încălzire.
Adunând sumele cheltuite pentru salarii și cele pentru asistență socială rezultă aproximativ 105 miliarde de lei, adică 65% din veniturile totale la bugetul general consolidat, potrivit ziarului Adevărul.
Șeful Consiliului Fiscal: ”Trendul nu este sustenabil”
”În condițiile în care salariile și beneficiile sociale cresc, bugetul este afectat și de reducerile de taxe, evaziunea e în creștere cu două puncte procentuale din PIB, este clar că bugetul este sub presiune. E absolut evident că nu este sustenabil. Fără fondurile europene primite, procentul este de 68%”, a afirmat Ionuț Dumitru.
Întrebat dacă România va ajunge din nou la mâna FMI sau la situația din 2010, când s-au redus salariile bugetarilor cu 25% și a fost majorată cota TVA de la 19% la 24%, Ionuț Dumitru a spus că ”tendința este negativă, însă important este ce măsuri ia statul în continuare”.
Majorarea accizelor la carburanți, în dubiu la Senat
Reamintim, Guvernul a decis deja majorarea accizelor la carburanți și introducerea plății defalcate la TVA.
Comisia de buget-finanțe a Senatului a respins însă ieri reintroducerea supraaccizei de 7 eurocenți la carburanți și impozitarea contractelor part-time, în vreme ce plata defalcată a TVA a fost restrânsă doar la companiile de stat și firmele care au contracte publice.
Avertisment pentru Guvern
Consiliul Fiscal a avertizat Guvernul că ținta de deficit de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) va fi atinsă în acest an prin scăderea investițiilor și colectarea de dividende excepționale de la companiile de stat, dar aceste măsuri nu mai pot fi replicate și în anii următori.