Comisia respectivă a calculat cât trebuie să mănânce o familie, cât trebuie să dea pe utilități, abonamente radio-tv, haine, sănătate, educație și investiții.
Calculul este necesar pentru procedurile de insolvență personală. Mai exact, legea insolvenței persoanelor fizice a intrat în vigoare anul trecut, iar CINC a stabilit acum suma sub care o familie nu poate fi executată silit.
Calcul defalcat
Comisia chiar a defalcat calculul. Instituția consideră că în coșul minim lunar o familie care locuiește la oraș poate da 1.069 de lei pe alimente și băuturi. Fiind vorba de doi adulți și doi copii, asta ar însemna aproximativ 267 de lei pe lună de persoană.
În cazul utilităților și a costurilor cu locuința, comisia a calculat că acestea se ridică lunar la 405 lei, în vreme ce pentru haine aceeași familie ar avea alocați 139 de lei.
Pentru transport sunt calculați 215 lei, pentru sănătate 132 de lei, asigurările de casă și mașină mai adună 122 de lei.
Mai mult, familia în cauză va putea chiar să pună deoparte și 236 de lei.
Coșul lunar pentru un adult: 797 de lei la oraș, 644 de lei la țară
Defalcat, coșul minim lunar ar veni 797 de lei pentru fiecare adult, 587 de lei pentru un copil de peste 14 ani și 419 lei pentru unul sub această vârstă.
Pentru cei care trăiesc în mediul rural, calculul este altul: comisia crede că o familie poate trăi cu 2.100 de lei, din care să economisească 192 de lei. Valoarea stabilită este de 644 de lei pentru adult, 473 de lei pentru un copil peste 14 ani aflat în întreținere și 339 lei pentru unul mai mic.
„Cinism grav”
„Înțeleg ca aceste persoane au făcut datorii și sunt răi platnici, dar să creadă cineva că este rezonabil să trăiești cu 797 lei sau 644 lei e de un cinism grav”, scrie consultantul fiscal Adrian Bența, într-o postare pe Facebook.
Internauții critică la rândul lor decizia, arătând că aceste calcule nu sunt bazate pe costul real al vieții din marile orașe.
„Utopie !!! Dar cine a stabilit aceste limite oare poate trăi așa”, scrie o persoană.
„Eu dau pe lapte praf, pamperși, șervețele umede și alte produse auxiliare… 1000 de lei”, spune o tânără mămică.
„Cam ăsta e nivelul de tangență pe care îl are statul român cu realitatea”, scrie un alt internaut.
Cine este Mihaela Irina Ionescu, șefa comisiei
Ordinul este semnat de către Mihaela Irina Ionescu, președintele Comisiei de Insolvență la Nivel Central (CINC).
Potrivit CV-ului său, aceasta este născută în 1979, a urmat cursurile facultății de drept din cadrul Universității Titu Maiorescu din București.
A mai urmat un master în dreptul afacerilor tot la aceeași facultate, dar și unul în același domeniu la Universitatea Sheffield din Marea Britanie.
Între 2011 și 2013 a urmat școala doctorală de la Universitatea Titu Maiorescu, obținând titlul de doctor în științe juridice.
În anul 2014 a urmat un curs la Manhattan Institute of Management, iar în anii 2014-2015 un altul la Institutul Diplomatic Român.
Din 2009 este lector la Universitatea Titu Maiorescu, iar 2013 a fost consilier personal al Mariei Grapini, când aceasta era ministrul pentru IMM-uri și Mediul de Afaceri.
În aprilie 2014, premierul de atunci, Victor Ponta, o numea secretar general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Câștiguri de 12.000 de lei pe lună
Potrivit ultimei declarații de avere, aceasta încasează 90.496 lei din funcția de secretar general al ANPC, adică puțin peste 7.500 de lei pe lună.
Datorită faptului că este membră în colegiul CSALB – o instituție care se ocupă cu arbitrarea disputelor între bănci și clienții lor – aceasta a mai încasat alți 27.000 de lei, adică 2.250 de lei pe lună.
Aceeași sumă o primește lunar și din funcția de lector la Universitatea Titu Maiorescu.
Aceasta încasează, astfel, 12.000 de lei pe lună.
Potrivit declarației, aceasta mai deține și jumătate dintr-o casă de 300 de metri pătrați la Snagov, ca și un o jumătate dintr-un teren de 225 de metri pătrați.
Mihaela Irina Ionescu mai notează în declarația de avere că are un credit de 261.000 de euro la BRD (scadent în 2025) și un altul de 82.500 de euro la Marfin Bank (scadent în anul 2035).