Plata asigurării sociale de sănătate nu mai e opţională. Şi cei care nu au un loc de muncă şi nici venituri din alte surse vor avea de dat, lunar, la CASS, 5,5% din salariul minim pe economie.
Concret, la minimumul brut pe economie de 1.200 de lei anunţat pentru 2016, contribuţia lunară la asigurarea de sănătate ajunge la 66 de lei.
Prin urmare, într-un an se adună aproape 800 de lei pe care cei fără venituri vor fi nevoiţi să-i plătească. Autorităţile speră ca în acest fel să combată fenomenul nedeclarării veniturilor, practicat în special de cei care muncesc la negru, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Ultimele date statistice arată că 1,5 milioane de români lucrează fără forme legale. Evaziunea de acest fel prejudiciază bugetul statului cu 4 miliarde de euro în fiecare an.
Surprize şi pentru românii din străinătate
Şi cei care au plecat în străinătate, dar au domiciliul în România, vor plăti CAS, chiar dacă, oficial, nu au nici un venit. Aceştia vor plăti CAS ca şi cum ar avea salariul brut din România şi anual vor contribui la sistemul de stat cu 693 de lei.
Problema este că nu pot plăti la sfârşit de an, căci sumele trebuie virate trimestrial, cel târziu pe data de 25 a lunii respective. Aşadar, vor exista patru termene- limită la care trebuie să se facă plata: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie. Avocaţii spun că legea nu este corectă, pentru că oamenii plătesc pentru ceva de care nu beneficiază.

Persoane exceptate de la plata CASS:

  • copiii până la vârsta de 18 ani
  • soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate
  • persoanele cu handicap
  • femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri
  • tinerii până la 26 de ani, dacă studiază.

Sursa: Codul Fiscal

 
 

Urmărește-ne pe Google News