Regula prevede ca lanțurile alimentare cu 15 sau mai multe magazine să afișeze o pictogramă de avertizare – o lingură în alb și negru încărcată cu zahăr – lângă produsele din meniu care conțin cel puțin 50 de grame de zahăr adăugat.
Aceste lanțuri de magazine vor trebui, de asemenea, să afișeze următorul mesaj scris care să însoțească eticheta: „Avertisment: indică faptul că conținutul de zahăr adăugat al acestui produs este mai mare decât limita zilnică totală recomandată de zahăr adăugat pentru o dietă de 2.000 de calorii (50 de grame). Consumul a prea multe zaharuri adăugate poate contribui la diabetul de tip 2 și la creșterea în greutate.”
Oficialii orașului și primarul Eric Adams, un democrat, au aprobat legea anul trecut. Ea va intra în vigoare pe data de 19 iunie pentru produsele alimentare preambalate și pe 1 decembrie pentru alte articole.
Întrebat joi despre această politică, într-un interviu la radio 1010 WINS, Adams a declarat: „Avem obligația și responsabilitatea, ca oraș, nu doar de a reacționa la criza din domeniul sănătății, ci și de a fi proactivi pentru a preveni unele dintre problemele din domeniul sănătății. Zahărul este una dintre principalele cauze ale problemelor și bolilor legate de sănătate”.
„Spun mereu și mereu: «Mâncarea este un medicament»”, a declarat Adams, un vegan care spune că mănâncă sănătos, deși a recunoscut că uneori consumă și pește.
Noua lege nu este prima incursiune a unui primar al orașului New York în politicile de sănătate publică.
Fostul primar Michael Bloomberg a obținut interzicerea grăsimilor trans artificiale din lanțurile de restaurante și a cerut acestora să afișeze numărul de calorii în meniuri. De asemenea, a interzis fumatul în interiorul restaurantelor și barurilor. Bill de Blasio, primarul de dinaintea lui Adams, a promovat o regulă prin care clienții trebuie notificați cu privire la conținutul ridicat de sodiu din alimente.
Criticii unor astfel de reglementări susțin de mult timp că oficialii transformă orașul într-un „stat dădacă”.
Foto: Profimedia Images
Megatron • 26.04.2024, 03:54
Ce ar trebui adăugat aici e de unde vine termenul d "stat dădaca". E clar ca vrând d te înscrii in numărul d caractere dat nu ai cum intra in detalii. Dar dumnezeu e in detalii. Statul dădaca - a fost și este principalul oftat al industriilor alimentare și mai ales al concernelor agro-industriale planetare cele mai multe din ele îngrășate de subvenții (nu-i paguba ca toți dau subvenții ca s ii falimenteze p țăranii din sudul global sau Europa de est). Din secolul XIX d la primele reglementari alimentare de la Liebig etc încoace protecția consumatorilor și impunerea unor standarde d sănătate a picat în seama statutului pentru ca inițial scandalurile legate d produse viciate, expirate nu mai conteneau. Nu înseamna ca situația s-a schimbat, s pui etichete p produs, sa obligi marile firme sa accepte etichete ABCDE cu nivele d procesare și ultra procesare ca in Franța a fost o lupta non stop. Industriile nu vor prioritiza decât forțate sănătate publica.