Conform schemei, după plata pe decembrie va exista, din primăvara următoare, o schemă diferențiată de subvenții, care va avea ca scop să plafoneze facturile și să stimuleze populația să economisească energia.

Din martie 2023 până la finalul lunii aprilie 2024, gospodăriile vor plăti 0,12 euro pe kWh pentru un volum de 80% din gazele consumate în anul anterior.

Industria va avea din 1 ianuarie 2023 până în aprilie 2024 un preț de 0,07 euro pe fiecare kWh pentru 70% din volumul consumat în 2022.

„Noul normal”

Dr Veronika Grimm, copreședintele corpului de experți care a întocmit schema, a spus că prețurile subvenționate vor fi „noul normal”. Aceasta a spus că prețurile nu vor scădea la aceste niveluri și că țara nu va mai primi gaze din Rusia pentru o perioadă lungă de timp.

În timp ce costurile exacte sunt greu de estimat, schema ar urma să coste circa 90 de miliarde de euro, conform lui Siegfried Russwurm, membru al corpului de experți și președinte al Federației Industriilor Germane.

Grupul de experți este alcătuit din 20 de membri ai industriei, sindicate și academicieni.

Coaliția cancelarului Olaf Scholz este așteptată să adopte măsurile comisiei de experți.

Schimbare de viziune

La finalul lunii septembrie, Sholz, liderul social democrat, a anunțat un plan de 200 de miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor în fața prețurilor mari ale energiei, dar nu a explicat exact cum ar funcționa.

Schema aduce o schimbare totală față de cea anterioară, când consumatorii ar fi urmat să plătească o „taxă”, proiectată să compenseze furnizorii de gaze pentru costurile mari ale importurilor.

Germania a naționalizat în acest an grupul Uniper, importatorul de gaze din Rusia.

Pachetul de 200 de miliarde anunțat de Scholz a devenit controversat și la nivelul Uniunii Europene, după ce Polonia a acuzat Germania că „distruge” piața internă a UE prin subvenționarea propriilor companii, în timp ce la nivel comunitar se opune unei plafonări a prețului gazelor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News