Cine nu a mers măcar o dată în viaţă la cârciumă şi nu a lăsat ceva bani în plus ospătarului care i-a servit? Bacşişul pe care oamenii obişnuiesc să-l lase comercianţilor atunci când ies în oraş va fi de-acum impozitat, la fel ca orice alt bun de pe piaţă. Guvernanţii au decis ieri să taie din “felia” de pe urma căreia chelnerii îşi rotunjeau veniturile. Potrivit noilor reglementări, “prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar”. Patronii vor stabili, printr- un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.
Chelnerii sunt foarte nemulţumiţi
“E vorba despre impozitarea tuturor veniturilor, dar şi nota de plată, 16% frumos (…) Să nu obligăm oamenii să lucreze ilegal. 16% este mai mult decât decent (…) Dacă nu venea 1 Mai, mai amânam”, a precizat premierul Victor Ponta. Măsura nu este însă pe placul ospătarilor, care spun că, în acest fel, le este luată şi bruma de câştig în plus la leafă. “E o măsură foarte rea pentru noi, ospătarii. Avem salarii mici, minimum pe economie, iar cu şpaga ne mai rotunjeam leafa. Acum, cei câţiva lei nu mai ajung la noi, ci la patron, care face ce vrea cu ei. De ce nu iau de la politicieni, că-s şpăgari şi plini de bani?”, ne-a spus Sorin (35 de ani), care e chelner de peste zece ani, iar acum lucrează într-un restaurant din centrul Capitalei.

Şi taximetriştii vor plăti

După ce că abia mai rămân cu câţiva lei în buzunare, şi taximetriştii vor fi obligaţi să plătească impozit pentru bacşişul lăsat de client. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat ieri că aparatul de marcat montat pe taximetre va trebui modificat astfel încât acesta să scoată (în afara bonului fiscal emis conform distanţei parcurse şi tarifului perceput pe kilometru) şi un bon fiscal pentru ciubucul taximetristului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News