Rezultatele anchtei, citate de presa malteză, arată că statul nu a identificat riscurile privind viața reporterei și nu a luat măsuri rezonabile pentru a le evita.
Ancheta, condusă de un judecător în funcţie şi de doi judecători pensionaţi, a constatat că o cultură a impunităţii a fost creată de cele mai înalte eşaloane ale puterii în cadrul guvernului de atunci.
„Tentaculele impunităţii s-au extins apoi la alte organisme de reglementare şi la poliţie, ceea ce a dus la o prăbuşire a statului de drept”, se arată în raportul comisiei, care a fost publicat de premierul Robert Abela.
Daphne Caruana Galizia a murit lângă casa ei într-un atentat cu mașină-capcană, la 16 octombrie 2017.
Până în prezent, doar o mână de oameni au fost acuzați oficial. În februarie, unul dintre cei trei bărbați acuzați că a ucis-o pe Caruana Galizia a pledat vinovat și a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare.
Ceilalți așteaptă să fie judecați, în timp ce intermediarul care s-a autodenunţat a devenit martor al statului şi a fost graţiat.
O a patra persoană, omul de afaceri maltez Yorgen Fenech, a fost de asemenea acuzată de complicitate la crimă, o acuzație pe care o neagă. El a fost arestat în noiembrie 2019, în timp ce încerca să plece din Malta cu un iaht și așteaptă acum să fie judecat.
Numită „o femeie Wikileaks”, Caruana Galizia a descoperit mai multe rețele de corupție din țară și din străinătate. În momentul în care a murit, la 53 de ani, Caruana Galizia avea 30 de ani de jurnalism.
Ea a acuzat neîncetat politicienii maltezi și alți oficiali de corupție în popularul său blog Running Running Commentary și a criticat dur guvernul. În 2017, Caruana Galizia a declanșat alegeri anticipate, după publicarea acuzațiilor care l-au legat pe Joseph Muscat de scandalul Panama Papers, care a expus utilizarea de către bogați a paradisurilor fiscale.
Foto: EPA