UPDATE 24 februarie: Executivul a adoptat, în ședința din 22 februarie, o hotărâre prin care este suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 158,1 milioane de lei, cu scopul decontării cheltuielilor cu hrana și cazarea persoanelor afectate de războiul din Ucraina. Citește știrea completă aici.
Cuprins:
Ultimele plăți au fost realizate în data de 29 decembrie pentru persoane fizice și 30 decembrie pentru persoane juridice, conform unui răspuns al instituției, la solicitarea Libertatea.
Plățile pentru decontarea cheltuielilor mai sus-menționate, aferente lunilor decembrie și ianuarie, vor fi reluate imediat după alocarea fondurilor de către ordonatorii de credite principal și secundar.
ISU București-Ilfov:
În urmă cu o săptămână, Libertatea a solicitat un punct de vedere și din partea structurii centrale – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – referitor la plățile pentru hrana și cazarea refugiaților ucraineni. Până la momentul publicării articolului, nu am primit niciun răspuns.
Revoltă pe Facebook
Nu doar în București și Ilfov există întârzieri. Pe Facebook există grupuri speciale dedicate cazării persoanelor din Ucraina, iar multe se plâng de întârzierea plăților.
„Propun ca, dacă nici săptămâna viitoare nu se virează banii pentru luna decembrie 2022, să prezentăm situaţia persoanelor refugiate din Ucraina pe care le găzduim şi să le rugăm să meargă împreună cu noi, pe 22 februarie, în Piaţa Victoriei. Ar trebui să ne ocupăm şi de mediatizare. Să anunţăm presa ce se întâmplă şi ce vom face”, a scris o persoană în data de 12 februarie.
„Chiar dacă nu e aprobat bugetul, asta nu înseamnă că bugetarii nu își iau salariile până la sfârșitul lui martie sau că pensionarii nu își iau pensiile. Guvernanții nu pot să lase o categorie atât de vulnerabilă să aștepte 3 luni, în condițiile în care România a primit bani de la Uniunea Europeană (450 milioane de euro) și nu a cheltuit nici jumătate din ei”, scrie altă persoană.
În schimb, o alta face apel la calm, afirmând că întârzierile sunt dese în relația cu statul.
„Bună ziua, fac un apel către toți membrii și persoanele care au cazat și au ajutat populația ucraineană să renunțe la panica creată de întârzierea plăților din programul 50/20 și să aștepte finalul lunii, când se vor aloca banii din buget pe anul în curs, pentru că în relația cu statul astfel de întârzieri sunt dese, numai cine nu are experiență în domeniul administrativ nu știe asta”, arată acesta.
Proiect de hotărâre
Un proiect de hotărâre în acest sens a fost publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG).
Acesta prevede suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor de Interne cu 158,1 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru acordarea de sprijin și asistență umanitară cetățenilor străini și apatrizi afectați de războiul din Ucraina.
Ministerul de Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), răspunde de modul de utilizare, conform documentului.
Sumele neutilizate vor reveni la Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.
Conform site-ului SGG, documentul a fost pus în consultare interinstituțională în data de 17 februarie și are ca termen data de 27 februarie pentru obținerea avizelor necesare.
75.000 de ucraineni, cazați la noi
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, suma de 158,1 milioane de lei a fost calculată luând în seamă 75.300 de cetățeni proveniți din conflictul din Ucraina, care au fost găzduiți și hrăniți în luna decembrie.
Cheltuielile decontate sunt de 20 de lei de persoană pe zi pentru hrană și 50 de lei de persoană pe zi pentru cazare.
Suspiciuni de fraude
Programul de sprijin nu este ferit de probleme. Un număr de 117 percheziții au avut loc în data de 9 februarie în comuna Petrova, din județul Maramureș, fiind vizate peste 100 de persoane care ar fi încasat ilegal bani după ce au declarat fictiv că au cazat refugiați din Ucraina.
Alte 23 de percheziții au avut loc în București și județul Vâlcea în luna decembrie.
Până la data de 1 noiembrie 2022, statul român a decontat cheltuieli în valoare de 372 de milioane de lei pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni, scria Economica.net în data de 4 februarie, citând un răspuns al Ministerului de Interne la o interpelare a deputatului independent Ciprian Ciubuc.
România a primit anul trecut 450 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru refugiații ucraineni, conform Spotmedia.ro.