De anul trecut, de când proprietarii capodoperei brâncușiene „Cumințenia Pământului” și-au anunțat intenția de a vinde sculptura, statul român nu a reușit să scoată niciun ban, știut fiind că are drept de preemțiune. Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, spune că opera face parte din tezaur și, oricum, nu va putea părăsi țara.
Ministrul Culturii susține că procesul ce implică dreptul de preempțiune a statului în achiziționarea operei trebuie început în fiecare an. „‘Cumințenia Pământului’ este într-un proces complex de negociere între diferitele organisme ale statului și proprietari și, pentru că a început anul 2016, această procedură s-a reluat. Conform legii, în fiecare an se reia. Asta înseamnă că proprietarii trebuie să depună o cerere pentru exercitarea dreptului de preempțiune la Ministerul Culturii și, după aceea, ministerul în colaborare cu ceilalți factori de decizie din Guvern pot să spună dacă susțin sau nu această achiziție”, a declarat Vlad Alexandrescu, prezent marți la Comisia de cultură a Camerei Deputaților. El a adăugat că, dacă statul nu își va exercita acest drept, opera „se va putea vinde pe piața liberă”. „Trebuie știut faptul că (opera — n.r.) nu poate să părăsească țara definitiv pentru că se află în categoria ‘Tezaur’ deci este restricționată de la export”, a explicat Vlad Alexandrescu.
„Părerea mea este că, indiferent dacă ea va fi vândută către stat sau către un colecționar privat, ar fi grozav dacă ar putea să rămână în circuitul public indiferent dacă se află în proprietate de stat sau în privat”, a punctat ministrul.
În 2014, proprietarii operei „Cumințenia Pământului” au anunțat intenția de a vinde lucrarea semnată de Constantin Brâncuși, statul fiind invitat să își exercite dreptul de preempțiune în maximum 30 de zile. Până în prezent, opera nu a fost subiectul unei licitații publice.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro