Autoritățile bâjbâie atunci când e vorba să ofere informații de bază privind tichetele de vacanță. Statul nu are o evidență centralizată cu numărul de tichete emise, nici cu cele rămase nefolosite și nici cu unitățile turistice unde au fost folosite cele mai multe astfel de bonuri de valoare.
Guvernul intenționează să nu mai emită tichete de vacanță în acest an, scopul fiind să facă economii la buget, pentru a se putea încadra în ținta de deficit de 7% din Produsul Intern Brut (PIB). Vor putea fi folosite însă voucherele emise în 2020.
Fiecare dintre cei 1,2 milioane de bugetari putea primi până în acest an un tichet de 1.450 de lei. Astfel, voucherele sunt o afacere de cel puțin 1,74 miliarde de lei anual.
La aceste sume se adaugă și tichetele emise de privați. Teoretic, pot acorda și aceștia, dar marea lor majoritate nu o fac din cauză că nu e suportabil din punct de vedere economic.
Peste 90% din totalul tichetelor de vacanță acordate în România sunt folosite de bugetari, conform patronatelor din turism.
Angajații de la stat primeau tichetele, pe care le foloseau în vacanță să își achite sejururile. Mai departe, unitățile turistice decontau de la stat sumele. Vânzarea acestora e interzisă și nu sunt transmisibile, astfel că nu pot fi folosite decât de titulari.
Câți bugetari cu salariul minim au beneficiat de vouchere?
Încercând să afle mai multe detalii despre modul în care sunt cheltuiți acești bani, Libertatea a solicitat oficial răspunsuri la următoarele întrebări:
- Câte vouchere de vacanță au fost emise în 2019 și câte în 2020?
- Câte dintre aceste vouchere emise în 2019 si 2020 au fost încasate, defalcat pe fiecare an? Câte au fost emise și nefolosite?
- Care sunt principalele regiuni turistice unde au fost folosite cel mai mult aceste vouchere?
- Care sunt principalele companii care au decontat astfel de vouchere? (Top 10, defalcat pe fiecare companie, cu numărul de vouchere încasate de la stat)
- Câți angajați de la stat au beneficiat de aceste tichete?
- Câți angajați bugetari cu salariul minim pe economie au beneficiat de astfel de tichete?
De la Economie la Finanțe și înapoi
Însă autoritățile ne-au trimis de la o instituție la alta.
Ministerul Economiei, care se ocupă acum și de turism, ne-a trimis la Ministerul Finanțelor.
„(…) avem rugămintea de a vă îndrepta către unitățile emitente autorizate sau Ministerul Finanțelor, întrucât instituția noastră nu deține informațiile solicitate, referitoare la evidența voucherelor de vacanță, la nivel național”, spune instituția condusă de Claudiu Năsui.
Unitățile emitente de care vorbește instituția sunt companiile care emit aceste tichete: Edenred, Up România, Sodexo și Cuget Liber.
Ministerul Economiei citează un articol din Hotărârea de Guvern 215/2009 privind emiterea voucherelor de vacanță potrivit căreia unitățile emitente trebuie să păstreze evidențele și să transmită pe suport electronic date centralizatoare către Ministerul Finanțelor.
Doar că Ministerul Finanțelor ne-a trimis înapoi la Economie, fără a-și justifica în vreun fel decizia: „Pentru răspunsul la solicitarea dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”.
Președintele ANAT: „E caraghios ce se întâmplă”
Dumitru Luca, președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), ironizează instituțiile.
E caraghios ce se întâmplă, nu știe stânga ce face dreapta.
Dumitru Luca:
În nota de fundamentare a unei ordonanțe din decembrie se menționa că un milion de angajați bugetari și-au petrecut concediile în țară, ceea ce a atenuat efectele pandemiei de COVID asupra sectorului turistic.
Conform datelor puse la dispoziție de ANAT, anul trecut până la final de octombrie au fost emise în total vouchere în valoare de 2,7 miliarde de lei, dintre care au intrat efectiv în circuitul economic 2,1 miliarde de lei. Din total, 90-92% sunt folosite de angajații de la stat.