Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a realizat un studiu potrivit căruia, în ultimii trei ani, taxele de şcolarizare au crescut în 81% din universităţi, iar tinerii cu greu fac faţă cheltuielilor.
Tinerii nu înţeleg de ce există diferenţe foarte mari între taxele de şcolarizare încasate de instituţiile de învăţământ superior pentru acelaşi program de studiu, deşi costurile ar trebui să fie similare. “Dacă la Universitatea Româno-Americană specializarea Drept e taxată cu 2.000 de lei/an, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, acelaşi program costă 3.600 de lei.
De asemenea, diferenţele de la o universitate la alta pentru taxele plătite la specializări ca Economie, Psihologie sau Automatică şi Calculatoare pot fi de până la 2.000 de lei. Cele mai mari diferenţe sunt la specializările Medicină – de la 4.800 de lei la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu până la 9.000 de lei la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti”, precizează sursa citată. În realitate însă, explicaţia e foarte simplă: la nivel naţional, există o sumă alocată fiecărui student de la “buget”, pe care statul o suportă.
Cea mai ieftină este Facultatea de Drept
“Cele mai mici sume, respectiv 2.342 de lei/an, sunt alocate pentru Drept, Sociologie, Ştiinţe Politice, Economie sau Marketing. Cei mai scumpi sunt studenţii de la Film, respectiv 17.562 de lei/an. Un calcul simplu arată că statul plăteşte circa 20.000 de euro pentru cinci ani de studiu ai unui tânăr proaspăt actor după licenţă şi doi ani de master”, ne-au declarat surse din Ministerul Educaţiei.
Taxa de şcolarizare reprezintă toate cheltuielile pe care statul le are într- o universitate, de la plata profesorilor la chirie, întreţinerea încăperilor şi materialele didactice. Sumele pe care le achită studenţii de la “cu taxă” pornesc de la minimul stabilit (vezi tabel), plus profitul ţintit de fiecare instituţie. În total, în România, aproximativ 270.000 de studenţi învaţă la buget.