„Pentru o parte din documente s-a negociat direct cu proprietarii, restul fiind cumpărate în cadrul licitației”, a precizat Cezar Florea, directorul Historic.

Numele instituției care a cumpărat documentele va fi anunțat în curând, însă mai multe surse au declarat pentru Libertatea că este vorba despre Academia Română. Suma la care a fost parafată tranzacția rămâne secretă până la finalizarea actelor.

În loturile cumpărate de stat se regăsesc și două piese de patrimoniu referitoare la Eliade, clasate ca „tezaur” național:

  • caietul-manuscris „Amintiri din retragere” – cu preț de pornire de 4.000 de euro.
  • manuscrisul eseului „Misterele și inițierea orientală” – care avea prețul de pornire de 3.000 de euro.
Caietul-manuscris „Amintiri din retragere” a fost cumpărat de stat

Diploma de Bac a lui Cioran

De asemenea, pe lista pieselor cumpărate s-ar mai afla o copie legalizată a diplomei de bacalaureat a lui Emil Cioran – adjudecată la 2.750 de euro.

Copie legalizată a diplomei de bacalaureat a lui Emil Cioran

Prețul tuturor pieselor vândute în cadrul licitației din 7 aprilie se ridică la 113.000 de euro.

Cel mai scump manuscris a fost o traducere din Lessing de Lucian Blaga, cu un autoportret (1958), pentru care s-au plătit 4.000 de euro. 

Urmează apoi carnetul de membru al Societății Scriitorilor Români aparținând lui Mircea Eliade, adjudecat la 3.700 de euro.

178 de loturi de documente

Piesa cu cel mai mare preț de pornire, 5.000 de euro, a fost un manuscris de 18 pagini din „Cartea Amăgirilor” a lui Emil Cioran. Proprietarii nu au obținut prețul minim dorit, 8.000 de euro, și nu au vândut-o, licitația oprindu-se la 7.500 de euro, potrivit directorului Cezar Florea.

Peste 90 de loturi de documente și manuscrise din cele 178 scoase la licitație în cadrul evenimentului din 7 aprilie se refereau la Mircea Eliade. 

De data aceasta, statul a mobilizat resurse financiare și a cumpărat aproape o treime din ele, pe cele mai importante.

 
 

Urmărește-ne pe Google News