Au primit undă verde proiectele depuse de Star Assembly, Knauf Insulation, Interpork, Fast Sens, Pirelli și Continental. Investițiile totale asumate ating 3 miliarde de lei, din care 935 de milioane de lei sunt ajutoare de stat.
Cele șase companii au promis statului că vor crea 1.849 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că România plătește 505.851 de lei pentru crearea unui loc de muncă.
Crearea de joburi nu este un criteriu în punctajul Ministerului Finanțelor, însă companiile trebuie să mențină investițiile minimum 5 ani, iar taxele și impozitele plătite trebuie să fie într-un cuantum cel puțin echivalent cu ajutorul primit de la stat.
Mercedes, printre câștigători
- Din prima tranșă de investiții aprobate, Star Assembly – companie deținută de gigantul german Mercedes – și-a asumat zero locuri de muncă create. Adevărul a scris anterior că Star Assembly va ridica o nouă hală de producție în anul 2023. Investiția este de 674 de milioane de lei, din care ajutorul de stat de 185,32 de milioane de lei.
- Knauf Insulation are programată o investiție de 647,77 de milioane de lei, în vreme ce ajutorul de stat constă în 89,42 de milioane. Compania își asumă crearea a 132 de locuri de muncă. Knauf este o companie germană care produce materiale pentru sectorul construcțiilor.
- Următoarea pe lista Finanțelor este Interpork Plus, companie deținută de omul de afaceri Iustin Paraschiv, proprietarul producătorului de carne Carmistin. Aceasta va realiza o investiție de 513,54 de milioane de lei, iar valoarea ajutorului este de 222,44 de milioane de lei. Societatea își asumă crearea a 800 de locuri de muncă.
- FastSens SRL va primi de la stat 194,66 de milioane de lei, în timp ce investiția totală va fi de 420,28 de milioane de lei. Aceasta își asumă crearea a 101 locuri de muncă. Administrator și asociat unic este omul de afaceri Cosmin Georgescu, iar potrivit Ministerului Finanțelor societatea are ca domeniu de activitate consultanță pentru afaceri și management.
- Producătorul italian de anvelope Pirelli Tyres are programată o investiție de 393,61 de milioane de lei și va primi de la stat 117,84 de milioane de lei. Compania va crea 300 de joburi. Grupul Pirelli este deținut în proporție de 45% de conglomeratul chinez ChemChina.
- Producătorul german de componente auto Continental va primi, la rândul său, 125,65 de milioane de lei, în vreme ce investiția se ridică la 401,12 milioane de lei. Societatea va crea 516 locuri de muncă.
Două companii, respinse
Ministerul Finanțelor precizează că două cereri au fost respinse, însă în ciuda solicitărilor Libertatea, instituția nu a precizat nici numele companiilor refuzate, nici motivele specifice pentru fiecare declinare a investițiilor.
Ministerul susține însă că unul dintre motive este că informațiile care au stat la baza calculării punctajului „nu s-au confirmat în urma verificării realizate”, în vreme ce altele sunt legate de neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate.
Nouă proiecte – în analiză
Alte nouă proiecte sunt în continuare în analiză.
Conform instituției, proiectele analizate sunt cele în ordine descrescătoare, până la epuizarea fondurilor.
a fost bugetul inițial, care în urma suplimentărilor consecutive a ajuns la un total de 2,25 de miliarde de lei.
În total, 193 de companii au depus cereri de ajutoare, valoarea totală a investițiilor ridicându-se la 16,94 de miliarde de lei, din care ajutoarele de stat cerute erau de 6,43 de miliarde.
În interiorul plafonului se încadrează și multinaționale precum Tesla sau Dacia.
Fabrica de carton
Ministerul Finanțelor nu a precizat nici care este situația fabricii de carton de 1,37 de miliarde de lei, anunțată deja de oamenii de afaceri Vladimir Cohn și Dragoș Bîlteanu la Giurgiu.
Paper Invest, firma care a depus proiectul, s-a clasat pe primul loc în top, cu cel mai mare punctaj obținut. Cei doi oameni de afaceri au solicitat un ajutor de stat de 185,4 milioane de lei.
Libertatea a contactat reprezentanții firmei pentru a vedea dacă aceasta a fost respinsă sau este încă în analiză, dar până la acest moment nu am primit niciun răspuns.