România depășește puțin media zonei când e vorba de brut, dar, după plata taxelor, un român încasează mai puțin decât media regiunii, potrivit unui studiu realizat de către compania de consultanță Deloitte.

Cât ia statul în țara noastră

România are în acest moment un salariu minim brut de 1.900 de lei, dar Guvernul plănuiește creșterea acestuia la 2.080 de lei de la 1 decembrie. În mână, creșterea este de la 1.162 de lei la 1.263 lei.

Ei bine, cei 2.080 de lei sunt echivalenți cu 446 de euro. Din aceștia, statul reține contribuții sociale în valoare de 25% și de sănătate de 10%. Din ce rămâne, statul mai ia 10% drept impozit pe venit.

Astfel, deși pe hârtie un român plătit cu salariul minim ia 446 de euro pe lună, în mână acesta ajunge acasă doar cu 261 de euro.

Iar la costul total se mai adaugă 10 euro drept contribuție asigurătoare pentru muncă (2,25%), astfel că în total un angajator are un cost de 456 de euro.

Ungaria și Polonia taxează mai puțin

Media Europei Centrale și de Est este de 422 de euro brut, astfel că în România salariul minim brut este peste acest nivel. Problema e că acest lucru nu se simte în buzunar din cauza taxelor mari.

În Ungaria, salariul minim brut este mai mic decât în România, țara vecină având un brut de plecare de 426 de euro. Cu toate acestea, un muncitor necalificat maghiar ia acasă 283 de euro. Rata efectivă de taxare este în Ungaria de 27%.

În Polonia, salariul minim brut este de 485 de euro. Numai că rata totală de taxare este în Polonia de 27%, astfel că un angajat pleacă acasă cu 354 de euro.

Serbia, salariu minim peste Bulgaria

Vecinii bulgari au cel mai mic salariu minim din întreaga Uniune Europeană. Brutul este de 261 de euro, iar în mână un bulgar pleacă acasă cu 202 euro. Rata efectivă de taxare în Bulgaria ajunge astfel la 22%.

Surprinzător este că în Serbia atât salariul minim este mai mare decât în Bulgaria, cât și suma netă cu care rămâne un muncitor după o lună de lucru. Brutul se ridică la 282 euro, iar acasă ajunge cu 211 euro. Ponderea taxelor în salariu este de 25% în Serbia.

Estonia taxează doar 4% din 500 de euro

Cel mai mare salariu minim din regiune este plătit în Estonia. La nivel brut, acesta se ridică la 500 de euro. Rata efectivă de taxare este de doar 4% în micuțul stat baltic, astfel că salariatul pleacă acasă cu 482 de euro.

Însă cu tot cu taxele atribuite angajatorilor, totalul atinge 669 de euro, mult peste nivelul de 456 de euro din România.

„Când discutăm despre salarii, ne raportăm, de regulă, la valoarea lor brută. Astfel, România nu arată rău deloc, cu o creștere a salariului mediu brut de aproximativ 41% în ultimii doi ani. Stăm bine și la nivel de regiune.

Din păcate însă, dacă luăm în calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din România coboară spre finalul aceluiași clasament.

Asta înseamnă că, la sfârșitul lunii, angajatul român ia cei mai puțini bani în mână, spre deosebire de colegii lui din țările din regiune.

La fel de adevărat este și că, la nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse în România, însă ele nu au impact asupra angajatului.

Totuși, în ambele situații – raportare la salariu brut și la costul salarial complet – taxele și contribuțiile la sistemele publice din România depășesc semnificativ media regiunii”, explică Monica Țariuc, senior manager pe domeniul consultanței fiscale la Deloitte România.

Urmărește-ne pe Google News