„În ceea ce privește cheltuielile aferente lunilor ianuarie și februarie 2024, instituția noastră a întreprins demersuri către structura ierarhic superioară, în vederea alocării fondurilor necesare, încă din momentul primirii solicitărilor din partea autorităților administrației publice locale, în prezent neexistând posibilitatea obiectivă de estimare a unei date la care vom primi sumele solicitate”, arată IGSU, în urma unei solicitări Libertatea.
În continuarea răspunsului, oficialii IGSU se angajează că vor vira fondurile, „cu celeritate”, în vederea efectuării plăților, imediat ce le vor fi repartizate de la bugetul de stat. Ultima tranșă de bani pentru refugiații ucraineni a fost transmisă către inspectoratele județene ale instituției pe data de 15 februarie și reprezintă sumele restante aferente anului 2023.
Probleme la Finanțe
Statul român a alocat cu mari întârzieri și în 2023 sumele la care s-a angajat pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. Problema invocată anul trecut a fost deficitul bugetar mare înregistrat de România.
Statul se angajase să reducă deficitul, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, la 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), dar la final a terminat anul cu 5,68%, chiar dacă a raționalizat cheltuielile în ultimul trimestru.
Guvernul român a modificat, începând cu aprilie 2023, condițiile și mecanismul acordării acestui ajutor. Refugiații ucraineni pot primi pentru 4 luni consecutiv un ajutor de 600 de lei de persoană pentru mâncare și 750 de lei pentru cazare sau 2.000 de lei/familie.
După trecerea celor patru luni, vor mai primi bani pentru cazare doar refugiații care pot demonstra că sunt angajați în România și au copiii înscriși în sistemul de învățământ românesc.
Astfel, o familie de refugiați ucraineni formată din trei persoane ar trebui să primească de la statul român 3.800 de lei lunar pentru cazare și hrană, iar o persoană singură poate încasa o sumă de 1.350 de lei pe lună.
Anterior, o persoană singură primea 2.100 de lei pe lună pentru cazare și hrană, astfel că o familie de trei persoane putea beneficia de un maxim de 6.300 de lei/lunar.
Fraude și percheziții
Guvernul a redus masiv ajutoarele, după ce au fost mediatizate mai multe cazuri de fraude.
Prin programul anterior, supranumit „50/20” pentru că statul plătea 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru hrană, banii se acordau direct proprietarilor care găzduiau cetățeni ucraineni.
Un număr de 203 percheziții au avut loc în 31 martie 2023 într-un dosar de fraudă cu bani pentru refugiați în județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș și Bihor.
Conform Poliției, există bănuiala în cazul unor funcționari publici și a altor persoane că ar fi obținut, pe nedrept, o sumă de două milioane de euro drept contravaloare a cheltuielilor cu cazarea și hrana ucrainenilor.
Un număr de 117 percheziții au avut loc în data de 9 februarie 2023 în comuna Petrova, din județul Maramureș, fiind vizate peste 100 de persoane care ar fi încasat ilegal bani după ce au declarat fictiv că au cazat refugiați din Ucraina.
Alte 23 de percheziții au avut loc în București și județul Vâlcea în luna decembrie 2022.
Foto: Dumitru Angelescu