Mai precis, explică procurorii DNA, imediat după moartea poliţistului Bogdan Gigină în misiunea de a deschide drumul demnitarului care mergea spre casă, Gabriel Oprea şi-a înstrăinat copiilor săi toată averea.
Scopul evident al înstrăinării este acela ca statul să nu aibă bază legală de a-l executa pe fostul demnitar în cazul unei soluţii nefavorabile în instanţă.
Combustibil la discreţie pentru „misiunile” lui Oprea
Procurorii au cerut detalii de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti iar din răspuns rezultă că echivalentul combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de însoţire a ministrului afacerilor interne a fost de 61.444,11 de lei.
Pentru „asistarea” fostului procuror general Tiberiu Niţu de către poliţişti statul aceeaşi Direcţie a scos din buzunar 17.547,80 de lei. Pentru „misiunile” celor doi poliţia a folosit „un număr de 13 autovehicule şi toate au contravaloarea aferentă utilizării amortizată integral”.
„Contravaloarea amortizării aferente perioadei de utilizare a autovehiculelor folosite pe parcursul misiunilor de însoţire al ministrului afacerilor interne a fost de 7.194,15 lei , ajungându-se astfel la un prejudiciu material de 86.186,06 lei în dauna Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti”, explică procurorii.
Poliţia vrea banii de carburant şi pe motocicleta lui Bogdan
În 5 februarie 2018 la DNA s-a înregistrat cererea de constituire ca parte civilă Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu suma 89.606, 24 de lei, la care se adaugă taxa pe valoare adăugată, pentru prejudiciul produs prin avarierea motocicletei şi distrugerea echipamentului aferent acesteia.
Separat, familia lui Bogdan Gigină s-a constituit parte civilă şi a cerut în iulie 2016 daune morale trei milioane de euro şi daune materiale de 43.886 de lei.
În 23 octombrie 2017 s-a înregistrat o cerere a familiei poliţistului de introducere în cauză a părţilor responsabile civilmente Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Interne ce a fost admisă.
ICCJ a consfinţit „manevra” lui Oprea
Procurorii DNA arată în dosar că 6 decembrie 2016 s-a us sechestru asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea lui Gabriel Oprea, inclusiv asupra celora înstrăinate de către acesta după comiterea infracţiunilor care fac obiectul cauzei către membrii de familie ai acestuia, până la concurenţa sumei de 13.626.172 de lei.
„În ceea ce îl priveşte pe Gabriel Oprea, după momentul comiterii infracţiunilor care fac obiectul prezentei cauze, acesta a înstrăinat, cu titlu gratuit, către membrii săi de familie cea mai mare parte a bunurilor imobile pe care le deţinea în proprietate; în cazul unuia dintre bunurile imobile astfel înstrăinate (.. ) inculpatul Oprea Gabriel şi-a rezervat un drept de abitaţie viageră”, mai notează procurorii.
DNA arată că „faţă de momentul acestor înstrăinări (după demararea cercetărilor în prezenta cauză, iar în cazul celor din urmă înstrăinări chiar după dispunerea efectuării în continuare a urmării penale faţă de inculpat), de caracterul gratuit al actelor translative de proprietate încheiate, de persoanele beneficiare ale acestor liberalităţi făcute de către Oprea (respectiv membrii de familie ai acestuia) procurorul a concluzionat că aceste înstrăinări au fost făcute pro causa, pentru a sustrage aceste bunuri de la măsurile asiguratorii care s-ar putea lua în cauză şi pentru a crea aparenţa unei imposibilităţi a lui Gabriel Oprea de a repara prejudiciul, în eventualitatea în care acesta ar fi obligat la aceasta”.
„Faţă de elementele de fictivitate existente cu privire la aceste înstrăinări, procurorul a tras concluzia că bunurile imobile aparent înstrăinate sunt în realitate ale inculpatului Oprea Gabriel, astfel că au fost luate măsuri asiguratorii şi cu privire la acestea” dar „prin încheierile pronunţate în dosarele nr. 4006/1/2016, 4007/1/2016, 4008/3/2016 şi 4009/3/2016, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat însă sechestrul pe bunurile care figurează în proprietatea lui ( )”, se mai arată în rechizitoriul transmis instanţei.
DNA a spus sechestru de asemenea şi în cazul administratorului firmei care făcea lucrarea stradală, a firmei şi a lucrătorului.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV. Cum a reușit Dana Războiu să treacă peste depresie. “Citesc foarte multe cărți de psihologie”