”Plățile sunt suspendate temporar datorită înlocuirii instituției bancare cu care colaborează ANAF. Noua instituție bancară este în curs de implementare a metodologiei de operare”, se arată în mesaj postat pe ghiseul.ro.
Fiscul nu precizează nici care este noua bancă prin care vor avea loc plățile, nici când acestea vor fi din nou disponibile.
Libertatea a scris săptămâna trecută cum Fiscul a început să trimită notificări privind contribuțiile de sănătate restante, aferente anului 2014, dar acestea nu pot fi consultate permanent. Fiscul trimite aceste notificări pe e-mail, însă nu detaliază conținutul deciziilor de impunere și trimite oamenii să intre pe Spațiul Privat Virtual, care este găzduit pe serverele ANAF, însă acesta fie nu funcționează, fie merge extrem de greu și dă erori.
De altfel, problemele sistemului au fost și cauza pentru care Guvernul a decis ca declarația unică să poată fi depusă până la 31 iulie. Termenul anterior era de 15 martie.
Statul nu a folosit banii de la Banca Mondială
ANAF a avut la dispoziție bani pentru modernizarea sistemului IT, printr-un program finanțat de Banca Mondială, dar aceștia nu au fost accesați. Autoritățile au avut la dispoziție încă din 2013 un credit de 70 de milioane de euro, dar Ministerul Finanțelor a solicitat în toamna anului trecut anulare liniei de credit de 52 de milioane de euro, cât mai era disponibil din total.
Situația sistemului IT al Fiscului a apărut și într-un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI). Instituția financiară spune că acesta este ”învechit și fragil”, iar contribuabilii sunt nemulțumiți de el.
Curtea de Conturi: Infrastructura IT a ANAF este în stare critică
Și Curtea de Conturi s-a referit la sistemele IT ale Fiscului. În raportul pe anul 2016, apărut în 2018, instituția de control spune că starea actuală a infrastructurii IT la nivelul ANAF este ”critică”, aceasta fiind învechită și neperformantă.
”Pentru bugetul pe anul 2016, ANAF a fundamentat necesarul de credite destinate cheltuielilor de capital la un nivel inițial de 118,94 milioane lei, dar prin rectificare bugetară a fost retrasă suma de 83,967 milioane de lei, creditele bugetare definitive destinate investițiilor, în sumă de 34,979 milioane lei, înregistrând un nivel al execuției bugetare, prin plățile efectuate, în sumă de numai 11,998 milioane lei, de numai 34,3%.
Diminuarea cheltuielilor de capital din ultimii ani a afectat în mod special infrastructura IT a ANAF, starea actuală fiind critică. ANAF deține o infrastructura IT și de comunicații învechită și neperformantă, pentru care nu s-au mai efectuat investiții semnificative din anul 2013”, se arată în raportul Curții de Conturi.