Guvernanţii spun că pentru cei care îşi găsesc un loc de muncă mai departe de 50 de kilometri de locuinţa de domiciliu, pentru o perioadă de minimum un an, vor acorda o bonificaţie de 3.500 de lei pe an, ca bani de transport.
Această facilitate va fi disponibilă numai dacă şi senatorii, şi deputaţii vor aproba propunerea Guvernului de modificare a Legii 76/2002. În acest moment, de bonificaţii de la stat beneficiază doar şomerii care şi-au schimbat domiciliul pentru a se angaja în alt oraş.
Dacă măsura se va extinde şi pentru navetişti, aceştia vor trebui să depună la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă judeţeană unde se află în evidenţă următoarele documente:
- o cerere prin care să solicite ajutorul de la stat;
- actul de identitate, în copie, care să ateste domiciliul stabil;
- dovada încadrării în muncă, printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de muncă unde persoana urmează să îşi desfăşoare activitatea;
- angajament pentru respectarea obligaţiei de a restitui integral sumele primite în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează întro perioadă mai mică de 12 luni de la data angajării, din motive imputabile persoanei. Cei care vor să beneficieze de aceste drepturi sunt obligaţi ca în termen de maximum 12 luni de când s-au angajat să solicite statului banii.
Capitala, în topul concedierilor
Potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cele mai multe concedieri din acest anau avut loc în Bucureşti, judeţele Vaslui, Vâlcea şi Bacău.
La polul opus, judeţele cu cei mai puţini şomeri sunt Satu Mare, Botoşani, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Brăila şi Constanţa.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro