Medicul Andreea Neculau a povestit, pentru Libertatea, că au existat discuții tensionate între reprezentanții DSP și medicii de familie care, în lipsa echipamentelor, refuză să se expună contaminării cu coronavirus.
“Da, avem o directivă emisă de către DSP prin care se solicită acordarea asistenței medicale pentru pacienții înscriși pe liste care sunt izolați la domiciliu sau carantinați. Acest lucru nu implică însă neapărat deplasarea la domiciliul omului respectiv. În contextul epidemiei de coronavirus, facem consultații telefonice și orientăm pacienții, în funcție de simptomele pe care le au”, a povestit medicul.
”Nu suntem de acord să mergem la domiciliul pacienților pentru a examina bolnavi a căror stare nu o cunoaștem și nu cunoaștem riscurile la care suntem expuși, în contextul în care nu avem echipament de protecție personală. Unii nu au mai nimic.”
Andreea Neculau, președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei din Brașov:
“Au fost discuții și tensiuni mari (n.r.: între medici și personalul DSP). Situația a fost generată de existența, în centrele de caratină, a unor cazuri de boală curentă – ai pacienți carantinați, unul face convulsii, altul face varicelă. Acești pacienți nu pot fi scoși din carantină și din izolare și cine ar trebui să meargă la ei se expune riscului infecției. În acest context, nu poți sacrifica o linie de asistență medicală deschisă pentru întreaga populație expunând un medic la riscul de îmbolnăvire. Un medic de familie are, la ora asta, 2.000 de pacienți. Îl expui la risc pentru un pacient și lași fără asistență medicală 2.000 de pacienți. Sunt de acord că sistemul e încercat, că e greu pentru toată lumea, dar nu e nevoie să sacrificăm la modul eroic oameni care asigură sănătatea de bază”, a explicat Andreea Neculau.
Și-a luat echipament din fonduri proprii
În ce o privește, medicul a povestit că a răspuns apelului DSP, după ce și-a asigurat din fonduri proprii echipamentul de protecție, dar spune că procedura de decontaminare este una de durată, iar medicii nu vor face față dacă vor trebui să viziteze toți pacienții carantinați și toate persoanele aflate în izolare.
“Am avut discuții destul de ferme și argumentate. Noi nu fugim de răspundere, dar, când te apropii de o victimă să o resuscitezi, te apropii în condiții de siguranță. Nimeni nu are nevoie de două victime. Eu, ca să răspund apelului DSP, m-am dus în trei carantine să vizitez pacienți, îmbrăcată și echipată complet. Acest proces, numai cu o vizită de pacient, poate dura cel puțin o oră și jumătate, poate două.”
“Așteptăm să vedem cu ce și cum vom trata acești pacienți”
Pentru că statul nu a fost capabil să distribuie echipamente medicale de protecție, Andreea Neculau povestește că medicii de familie au încercat – și unii au reușit – să le achiziționeze pe cont propriu.
“Statul român nu a avut capacitatea să se organizeze să distribuie echipamente medicale de protecție. Ne-am organizat singuri, am cumpărat ce am putut, dar acestea sunt materiale curente de protecție, echipamente medicale comune.”
Andreea Neculau, președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei din Brașov
Neculau spune că, deocamdată, medicii de familie nu știu cum și cu ce vor trata pacienții aflați în carantină, schemele existente acum la nivel national fiind valabile doar pentru spitale.
“Așteptăm să vedem cu ce și cum vom trata pacienții aflați în carantină. Momentan, nu se știe. În multe țări, s-a ajuns în situația în care medicii de familie sunt o forță utilizată pentru aceste tratamente. Trimisul acasă se face însă doar la decizia proprie a medicului și cu echipamentul corespunzător. Dacă nu ai echipament, nu te poate trimite nimeni”, a conchis președintele Societății de Medicină a Familiei, filiala Brașov.
Presiuni în mai multe județe din țară
Vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, Gindrovel Dumitra, a declarat pentru Libertatea că, într-adevăr, au existat presiuni asupra medicilor de familie în mai multe județe din țară. El a evocat cazurile județelor Bihor și Gorj, spunând că “există o tendință de a expune inutil personalul medical”.
“Există acele comitete județene pentru situații de urgență și, de obicei, directivele de acolo au venit. Din ce am reținut de la colegi din Bihor și Gorj au fost, într-adevăr, astfel de presiuni. Și la noi, la Dolj, s-a discutat despre o astfel de presiune, dar colegii mei au explicat că, pentru această situație, măsura cea mai potrivită o reprezintă consultația prin telefon, la distanță. Mesajul acesta a fost”, a arătat Dumitra.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro