Se scoate gaz de 120.000 €/zi
“Am tot sperat că vom avea şi noi gaze, dar suntem blestemaţi să ne încălzim veşnic cu lemne. Cu doi ani în urmă, au venit la noi şi au spus că ne închiriază jumătate din livadă, ca să facă un drum. Ne- au dat 1,5 lei pe metru pătrat pe lună şi au închiriat 7.000 de metri pătraţi. Am tăiat 200 de pruni. În locul lor au făcut un drum betonat. Doar cu atât ne-am ales”, ne-a explicat Constanţa Vienescu, 60 de ani, proprietara terenului de sub drumul către sondă.
Femeia are în propria curte un maldăr de pomi fructiferi. “Sunt prunii tăiaţi din livadă, ard din ei de anul trecut şi tot mai am, numai că am rămas fără ţuică”, ne spune Constanţa Vienescu.
↑ Potrivit calculelor, din punga de sub comuna Licurici se extrag, zilnic, gaze în valoare de 120.000 de euro
Lemnul din pădurea proprie costă 600 de lei
La câţiva kilometri, familia Romănescu se pregăteşte de iarnă. Bărbatul taie lemne cu fierăstrăul electric, iar soţia sa le cară în casă. “Ştiu că au găsit mult gaz, erau sonde multe şi pe timpul lui Ceauşescu, dar în casele noastre nu am avut niciodată. Noroc că este pădurea aproape şi e a noastră, astfel că ne aducem lemne de acolo. Dar ştiţi cât costă? Şase milioane (600 de lei – n.r.) doar pentru tăiere şi transport. Vă daţi seama ce păţesc cei care nu au pădurea lor?”, ne-a spus Emilia Romănescu, 70 de ani.
România are interzis la exportul de gaze
Deputaţii au votat, ieri, două amendamente la Legea Gazelor, unul din ele interzicând exportul de gaze naturale din România. Deşi nu avem în acest moment infrastructura necesară pentru a face tranzacţii cu acest produs petrolier, specialiştii spun că decizia încalcă acordul cu FMI privind exportul liber de gaze din România, mai ales că ţara noastră se angajase, în faţa Bruxellesului, să elimine barierele în această privinţă.
Rămânem fără gaze?
Problema alimentării cu gaze naturale a consumatorilor e cu atât mai vizibilă, cu cât, anul acesta, România s-a confruntat cu un impediment grav: cantitatea de gaze importată până acum e insuficientă pentru tot sezonul rece. “Buba” s-a spart când furnizorii de gaze au refuzat să mai facă importuri, pentru că Agenţia de Reglementare în Energie nu le recunoaşte costurile de achiziţie. ANRE recunoaşte doar 495 $/mia de metri cubi de gaze, în timp ce ruşii ne vând cu 545 $ mia de metri cubi.