Protestatarii flutură steaguri palestiniene în orașe din întreaga lume pentru a face presiuni asupra Israelului să pună capăt războiului din Fâșia Gaza. Dar există un loc în care acest simbol va fi absent săptămâna viitoare: în cadrul concursului Eurovision 2024, potrivit nytimes.com.
Participanții la ediția din acest an a concursului de la Malmo, Suedia, care începe marți, 7 mai, nu vor avea voie să aducă steaguri palestiniene sau bannere cu sloganuri despre războiul dintre Israel și Hamas, a declarat joi un purtător de cuvânt al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), care organizează concursul.
Publicul prezent la ediția din acest an a concursului Eurovision are voie să aducă și să afișeze doar steaguri reprezentând cele 37 de țări participante, a precizat purtătorul de cuvânt într-un comunicat de presă. Printre acestea se numără și Israelul. Singurele excepții sunt steagurile curcubeu reprezentând persoanele LGBTQ, a adăugat purtătorul de cuvânt.
În plus, EBU își rezervă dreptul „de a confisca toate celelalte steaguri, precum şi simbolurile, îmbrăcămintea, accesoriile sau semnele care vor fi folosite cu scopul probabil de a instrumentaliza programul”, a declarat pentru Associated Press Michelle Roverelli, directorul de comunicare al UBU.
Eurovision se prezintă de mult timp ca un concurs apolitic
Purtătorul de cuvânt a declarat că, deși politica privind steagurile este revizuită în fiecare an, aceasta nu s-a schimbat de la ultima ediție, desfășurată la Liverpool, în Anglia. Însă regula i-a supărat pe unii fani Eurovision care, de luni bune, au cerut organizatorilor evenimentului să interzică participarea Israelului, din cauza campaniei sale militare din Gaza.
Inga Straumland, o fană islandeză, a calificat drept „îngrozitoare” decizia de a interzice steagurile palestiniene și a declarat într-un interviu că această măsură reprezintă „o limitare puternică a libertății de exprimare”, mai ales în condițiile în care va fi prezent și steagul Israelului, concurent la Eurovision.
Deși Israelul nu se află în Europa, țara este eligibilă pentru a concura, deoarece radiodifuzorul său este membru al Uniunii Europene de Radio și Televiziune. Țara a câștigat Eurovision de patru ori, de la prima participare în 1973.
Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, va reprezenta Israelul cu piesa „Hurricane”
Anul acesta, cântăreața Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, va reprezenta Israelul cu piesa „Hurricane”. Până la intervenția oficialilor europeni de radiodifuziune, titlul original al piesei a fost „October Rain”, iar fanii Eurovision au interpretat-o pe scară largă ca pe o declarație despre durerea israeliană după atacurile din 7 octombrie, conduse de Hamas, care, potrivit oficialilor israelieni, au ucis aproximativ 1.200 de persoane. Ca represalii, Israelul a lansat o ripostă extrem de dură în Gaza, în urma căreia au murit peste 34.000 de persoane, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii din Fâșia Gaza, condus de Hamas.
Concursul Eurovision este cel mai urmărit eveniment cultural din lume. Anul trecut, peste 56 de milioane de telespectatori au urmărit finala concursului în direct la televizor, iar alte aproximativ 7,6 milioane de telespectatori au urmărit finala pe YouTube.
De la începutul Eurovision, în 1956, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a interzis declarațiile politice de pe scenă, insistând că acest concurs ar trebui să unească țările, în loc să le dezbine. Dar anul acesta s-a luptat să împiedice războiul din Gaza să își facă simțită prezența.
Fanii au semnat petiții prin care îi îndemnau pe organizatorii Eurovision să interzică participarea Israelului la eveniment
În lunile de după ce Israelul și-a început campania militară în Gaza, mii de muzicieni și fani din țări precum Islanda, Irlanda și Suedia au semnat petiții prin care îi îndemnau pe organizatorii Eurovision să interzică participarea Israelului la eveniment din cauza numărului mare de morți în rândul civililor și a distrugerilor generalizate din Fâșia Gaza, unde Organizația Națiunilor Unite afirmă că populația se află acum în pragul foametei.
Activiștii spun că interzicerea participării Rusiei la Eurovision după invazia din 2022 a Ucrainei a creat un precedent. Însă organizatorii Eurovisionului resping comparația. „Înțelegem preocupările și opiniile profund susținute în legătură cu conflictul actual din Orientul Mijlociu”, a declarat sindicatul audiovizualului într-o declarație din ianuarie. Totuși, a adăugat, Eurovision „nu este un concurs între guverne”.
Într-o declarație mai recentă de pe site-ul său, EBU a declarat că nu va lua măsuri de reprimare a demonstrațiilor pro-palestiniene din fața arenei în timpul finalei din acest an. EBU „este un susținător ferm al libertății de exprimare”, se arată în declarație, adăugând: „Înțelegem că oamenii ar putea dori să își facă vocea auzită și susținem dreptul celor care doresc să demonstreze în mod pașnic”.
Straumland, fana islandeză, a declarat că nu va urmări evenimentul din acest an din cauza implicării Israelului, chiar dacă Eurovision a fost „cea mai mare sursă de fericire din viața mea, alături de fiul meu”.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!