Pe Muntele Nebo, sau Muntele lui Moise, din Iordania steagul României, alcătuit de panglici roşii, galbene şi albastre, colorează ramurile unui măslin despre care se spune că este sfânt.
Urci dealul, admiri priveliştea de la poalele lui şi treci de poarta rotundă a vechii catedrale de pe Muntele Nebo, apoi te îndrepţi către celebrul monument din vârful colinei care reprezintă toiagul lui Moise înconjurat de un şarpe. Locului i se spune Muntele lui Moise pentru că, aici ar fi trăit în ultima perioadă a vieţii sale. Nu se ştie însă dacă a şi fost înmormântat tot aici.
Totul e galben – pământul, pietrele, corturile care adăpostesc mozaicurile supuse recondiţionării – aşa că „pata” roşu-galben-albastră nu avea cum să treacă neobservată. Flutură pe unul dintre crengile unui măslin, protejat cu un gărduleţ.
„Acesta este copac sfânt, la care s-a rugat însuşi Papa Ioan Paul al II-lea pentru binele întregii omeniri, atunci când a venit la Muntele Nebo. Se spune că dacă te rogi la acest copac sau îţi spui o dorinţă şi legi una dintre ramurile lui o fundă, atunci aceasta se va îndeplini. Probabil că au fost turişti din România şi s-au rugat aici”, ne-a explicat Adel Mahadin, unul dintre puţinii ghizi din Iordania care ştiu limba română.
Moise este considerat un profet și etnarh, conducătorul triburilor israelite care au ieşit din Egipt (în jurul anului 1250 î.Hr.). De asemenea, el este văzut ca cel mai important profet evreu. Tradiția evreiască îi atribuie lui Moise scrierea primelor cinci cărți ale Bibliei ebraice, cărți cunoscute sub numele ebraic Tora.
Recomandări
Avocata din București care a angajat un asasin să o ucidă pe fosta iubită a fiului său mort a fost reținută