Ceremoniile din Parcul Reconcilierii, de duminică, 6 septembrie, au început cu intonarea imnurilor României, Ungariei şi Uniunii Europene. După discursuri, au fost depuse coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, monumentul ungar dedicat Revoluţiei paşoptiste, potrivit Agerpres.

În transmisia alocuțiunii sale, șeful diplomației maghiare a încadrat numele orașului românesc Arad între două steaguri ale Ungariei.

Secțiunea de comentarii a fost„rarefiată”. „Omagiu eroilor. Tărie ministrului Szíjjártó. Trăiască libertatea, trăiască Fidesz”, a scris cineva. Un alt comentator a cerut „Stop propaganda”, iar altcineva a notat că este „pro-război”.

La un alt set de poze, cineva a semnalat că „Ungaria are un guvern care unifică națiunea”. „Are un guvern de hoți care unește rușii cu chinezii”, a fost o reacția imediată.

În discursul său, Szijjártó  a reclamat „ameninţările juridice, politice şi financiare” ale Bruxelles-ului şi a spus că, în pofida acestora, maghiarii îşi pot decide singuri viitorul.

Oficialul maghiar a lansat şi un apel pentru negocierea păcii în Ucraina: „Războiul groaznic care se desfăşoară în vecinătatea noastră nu trebuie decis în câmpul de luptă, ci la masa negocierilor. Singura soluţie este pacea şi negocierile de pace, pentru că este singura modalitate de a salva vieţi şi, printre aceste vieţi, şi ale fraţilor noştri din Ucraina carpatină”.

Referindu-se la lupta pentru idealurile de libertate de la 1848-1849, Szijjártó a afirmat că guvernul din care face parte conduce Ungaria de 14 ani „în spiritul Revoluţiei paşoptiste”, „pentru că apărarea memoriei eroilor şi libertatea naţiei nu pot fi chestiuni de negociere”.

Cei 13 generali ai armatei imperiale austriece au fost executaţi în 6 octombrie 1849, în Cetatea Aradului, sub acuzaţia că s-au alăturat mişcării revoluţionare maghiare de independenţă faţă de Imperiul Austriac, încălcându-şi astfel jurământul de loialitate faţă de Casa de Habsburg.

Statuia Libertăţii, aflată în Parcul Reconcilierii din Arad, este un monument care a fost ridicat în anul 1880 în Arad, în memoria generalilor executaţi.

Monumentul, înalt de 12 metri, a fost demontat în 1924, la ordinul guvernului lui Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului până când a fost reaşezat în spaţiul public.

Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare a fost inaugurat în 2005, odată cu reamplasarea Statuii Libertăţii și finalizarea monumentul românesc.

De la Arad, Szijjártó a zburat în Guineea Ecuatorială!

Urmărește-ne pe Google News