La 63 de ani, Mircea Lucescu traieste linistit un nou inceput de sezon pe banca lui Sahtior Donetk. Campion in exercitiu cu minerii miliardarului Ahmetov, Lucescu nu a uitat vremurile in care antrena Dinamo si termina mereu pe locul 2, in spatele Stelei. “Ei erau la putere, iar puterea le luase mintile!”.
Libertatea: Ati inceput greu cu Sahtior.
Mircea Lucescu: Greu ca rezultate, cu un esec in prima etapa, dar foarte bine ca joc. Au trecut doar trei runde, nimic nu e clar, dar se vede de la distanta ca practicam cel mai frumos fotbal. Oricum, nu inseamna nimic debutul acesta daca nu reusim sa ne calificam in grupele Ligii Campionilor.
I-ati studiat pe cei de la Dinamo Zagreb?
De nenumarate ori. Au echipa buna, artagoasa, oricand pretabila la surprize. Ca echilibru, mi se pare foarte aproape de meciurile Galatasaray – Steaua sau Schalke – Atletico.
Ati jucat fotbal pana la 45 de ani, cand erati jucator-antrenor la Dinamo. Va mai tineau picioarele?
Am fost fortat de circumstante. Ca sa faca jocurile Stelei, Ienei imi convocase 11 baieti la nationala, pentru Mondialul din 1990, si nu mai aveam cu cine juca la Dinamo. Am reactivat si relegitimat jucatori care se lasasera de ceva vreme, ca Iorgulescu, Stanescu, Niculae, Lazar sau Stoica, pentru ca eram in pericol sa pierdem titlul in favoarea Stelei. Multi dintre ei s-au rupt la primul antrenament, dar tot am facut fata presiunii si jocurilor de culise.
Cine facea presiune?
Steaua, cine sa faca? Se tot da zor acum cu Politia si Militia, care ar fi facut jocurile, dar misca vreunul in fata partidului? Iar Steaua era PCR-ul atunci! Cu Valentin in frunte! Practic, sistemul lucra mereu in favoarea Stelei. Erau corupti de atata putere, pusesera mana pe ea si nu se mai saturau.
Dinamo nu apela la mijloace neortodoxe?
Nu mai aveam loc de Steaua. Ca exemplu, stelistii nu erau suspendati dupa 10 cartonase galbene, cum era legea. Daca aveau nevoie de victorie, jucau pana in minutul 97 sau 100, cand se rezolva problema. Pai, nu m-au suspendat ei si ca antrenor, si ca jucator?
Cand?
Tot in 1990, in primavara, dupa ce m-am relegitimat sa fac fata lipsei de efectiv. Eram suspendat ca antrenor, dar am stat pe banca lui Dinamo ca rezerva, la meciul din Regie, terminat egal, 1-1. Am intrat in minutul 70, la 45 de ani, iar Mihail Marian imi facea marcaj pe tot terenul. Dupa meci, Gatu a facut contestatie si m-au suspendat si ca jucator.
Craiova 1983, Dinamo 1984, Steaua 1986. Care era mai buna?
Craiova a avut cei mai grei adversari, era un grup fantastic. La Dinamo exista doar o stare de spirit foarte buna, iar Steaua a avut noroc cu caru, in primul rand. Era o echipa buna, dar a avut parte de adversari accesibili, danezi, unguri, finlandezi, nimeni din fotbalul mare. Plus ca nu existau englezii. Anderlecht era deja terminata ca formatie, aveau o trupa foarte imbatranita. In finala cu Barcelona a fost singurul meci tare, zic eu. Dar daca n-ai noroc, nu faci nimic in viata.
„Transferau talente descoperite de mine”
Mircea Lucescu povesteste si cum a participat, involuntar, la intarirea rivalilor din Ghencea. ‘Steaua se invatase si transfera fotbalisti descoperiti de mine la echipa nationala. Eu ii ridicam, Steaua ii incorpora. Plus ca multi si-au insusit sistemul de pregatire gandit de mine, cu 17 meciuri pe an si doua cantonamente’.
„Sahtior, prea buna pentru jucatorii romani!”
Eventualitatea aducerii unor fotbalisti romani la Donetk este momentan exclusa de Lucescu. ‘A fost un moment al fotbalistilor romani la Sahtior, dar acum a trecut. Sahtior a ajuns la un nivel al performantei mult peste valoarea fotbalistilor din Romania. Schimbam mereu lotul, in afara de Srna si Rat, nu prea mai sunt ‘supravietuitori’ fata de lotul pe care l-am gasit aici. Am niste brazilieni tineri, de mare perspectiva’.
Este de acord cu naturalizarea strainilor
Ideea lui Victor Piturca, de a-i naturaliza pe Cesinha, Didi si Semedo, este imbratisata de Lucescu. “Foarte bine, asta este directia in acest moment. De ce sa nu joace pentru Romania daca sunt talentati? Uitati-va la toate tarile dezvoltate, ca practica acest lucru pe scara larga. Spania, Franta, Germania, Croatia si restul se simt foarte bine cu „implanturile” straine. E perfect asa, astea sunt timpurile”.