În cadrul unei declarații de presă comune, cei doi șefi de stat au reiterat sprijinul deplin al celor două state, cât și al UE și NATO, pentru Ucraina, dar și pentru populația ucraineană care a părăsit țara pentru a se adăposti din calea războiului.
„Am abordat necesitatea adoptării de nou sancțiuni pentru Rusia și a continuării demersurilor de izolare a Rusiei pe plan internațional. Toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuțios și pedepsite de justiția internațională, iar România va sprijini acest demers”, a subliniat Klaus Iohannis.
„Suntem convinși că nu doar Germania și Romania, ci întreaga UE și NATO se vor situa de partea Ucrainei și vom sprijini cu tot ce este necesar”, a menționat și Frank-Walter Steinmeier.
În contextul în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri propunerile pentru al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, președintele Klaus Iohannis a subliniat că România sprijină aceste propuneri, inclusiv un embargo treptat asupra petrolului rusesc.
„Este o propunere pe o care o sprijinim. Prevede o reducere treptată de 6 luni în care se renunță la importurile de petrol rusesc. Avem variante și acestea sunt în discuție, iar unele în concretizare. România va fi pregătită și va face față, dacă se stabilește această abordare”, a afirmat Klaus Iohannis.
UPDATE ora 13.00: Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier urmează să susțină o declarație de presă comună la finalul convorbirii de la Palatul Cotroceni.
Principalele declarații ale lui Iohannis:
- Consultările noastre de astăzi au confirmat relația bilaterală privilegiată cu caracter strategic dintre România și Germania, care are perspective foarte bune, în ciuda perioadei actuale foarte dificile, marcate de dificultăți din punctul de vedere al securității.
- Discuțiile de astăzi s-au concentrat pe situația gravă de securitate generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și pe combaterea efectelor sale multiple
- Este crucial ca sprijinul UE să continue atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni
- Am abordat necesitatea adoptării de noi sancțiuni pentru Rusia și a continuării demersurilor de izolare a Rusiei pe plan internațional
- Toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuțios și pedepsite de justiția internațională, iar România va sprijini acest demers
- Este necesară de mobilizare de sprijin pentru Chișinău, iar România și Germania au aceeași abordare, sprijină Republica Moldova.
- Doresc să îi mulțumesc președintelui german pentru vizită și pentru deschiderea adoptată în toate discuțiile de astăzi.
Principalele declarații ale președintelui german:
- Este important ca această legătură să nu fie doar subliniată, ci să o menținem în viitoarele săptămâni și luni în care războiul va continua
- Suntem convinși că nu doar Germania și Romania, ci întreaga UE și NATO se vor situa de partea Ucrainei și vom sprijini cu tot ce este necesar
- Pot înțelege că aici, în România, nu doar în cadrul politicii, dar și în rândul populației, situația de securitate este discutată. Solidaritatea în cadrul alianței este indubitabilă și am arătat acest lucru fie prin prezența de soldați.
Întrebare: Cum vor fi afectate cele două state de emargoul asupra petrolului rusesc?
Steinmeier: O mare parte a resursele de energie au venit în trecut din Rusia. Cotele se reduc sensibil și dacă îmi amintesc ultimele cifre la petrol arătau o dependență de 15% de Rusia.
Iohannis: Este o propunere pe o care o sprijinim. Prevede o reducere treptată de 6 luni în care se renunță la importurile de petrol rusesc. Avem variante și acestea sunt în discuție, iar unele în concretizare. România va fi pregătită și va face față, dacă se stabilește această abordare.
UPDATE ora 12.00: Președintele Klaus Iohannis l-a întâmpinat la Palatul Cotroceni pe omologul său german Frank-Walter Steinmeier.
Primirea președintelui Germaniei la Palatul Cotroceni va avea loc miercuri, la ora 12.00, a informat Administrația Prezidențială. După primirea oficială, vor avea loc convorbiri între Steinmeier și Klaus Iohannis, iar apoi vor fi făcute declarații de presă.
La 14.30, potrivit agendei guvernului, Frank-Walter Steinmeier, va avea o întrevedere oficială la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă.
Vizita preşedintelui Frank-Walter Steinmeier are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relaţiei bilaterale, precizează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.
„Consultările președintelui Klaus Iohannis cu președintele Frank-Walter Steinmeier se vor concentra pe modalitățile concrete de dezvoltare și aprofundare ale relației româno-germane, care are caracter strategic, fiind definită de un dialog politico-diplomatic foarte activ, o dinamică economică în continuă creștere și contacte interumane speciale, facilitate de minoritatea germană din România și comunitatea românească tot mai numeroasă din Germania”, anunță administrația prezidențială.
Un punct important de pe agenda discuțiilor președintelui german cu oficialii români îl reprezintă situația de securitate din regiune, în special războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
„O atenție specială va fi acordată evoluțiilor securității regionale, europene și euroatlantice, generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Cei doi șefi de stat vor aborda, în context, sprijinul acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni, securitatea energetică, măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, coordonarea pozițiilor în plan regional, european și în pregătirea summitului NATO de la Madrid”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Vizita preşedintelui Frank-Walter Steinmeier se desfășoară la invitația omologului său român.