Opt dintre copaci, vechi de 230 de ani, măsoară 20 de metri înălțime și au fost tăiați din fosta pădure regală din Bercé, regiunea Loara. Erau doar puieți în timpul Revoluției Franceze.

”Știm că este sfârșitul a ceva, dar este și un început”, spune Pauline Delord, un gardian forestier responsabil de protejarea și gestionarea pădurii. Colega ei, Claire Quinones, este de acord. ”Este cea mai bună a doua viață pe care o putem da acestui copac”, a spus ea.

Stejarii perfecți, căutați cu dronele

Vara trecută, președintele francez Emmanuel Macron a renunțat la ideea reproiectării moderne a turnului de 96 de metri al catedralei, adăugat de Eugene Viollet-le-Duc în 1859, alegând să-l restaureze pe cel original.

Turnul original, care a ars în incendiul din aprilie 2019, va fi reconstruit/FOTO: EPA

Luni de zile, au fost căutați stejarii perfecți, care să satisfacă exigențele arhitecților Philippe Villeneuve și Remi Fromont, aduși să supervizeze procesul de reconstrucție.

În această iarnă, dronele au fost folosite pentru a ”scana” o pădure înzăpezită de lângă Le Mans, în căutarea primilor opt trunchiuri de copac, care vor fi folosiți pentru susținerea turnului. Cu ajutorul imaginilor 3D, dronele au căutat exemplare care măsoară 0,9 metri lățime și peste 20 de metri înălțime, fără defecte vizibile.

După ce sunt tăiați, arborii sunt uscați între 12 și 18 luni, pentru ca grinzile să nu se micșoreze și să se miște apoi de la locul lor. Potrivit autorităților franceze, acești copaci au fost plantați în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea pentru a furniza lemnul necesar construirii catargelor de pe navele aparținând marinei franceze.

”Suntem niște bieți oameni, care trăiesc doar 60, 70, 80, 100 de ani maximum. Dar copacii sunt aici după”, a spus generalul Jean-Louis Georgelin, cel care coordonează reconstrucția catedralei. „Recunoaștem smerenia ființei umane în fața imensității universului”, mai spune el.

Copaci donați din toate colțurile Franței

În afară de cei opt stejari din Bercé, au fost donați mai mulți copaci din peste 200 de păduri din întreaga țară. Cele patru colțuri ale Franței vor fi reprezentate în cadrul catedralei după finalizarea lucrărilor de reconstrucție.

O petiție adresată ministrului francez al ecologiei a cerut oprirea tăierii copacilor. Autoritățile forestiere spun însă că numărul copacilor doborâți reprezintă un procent mic din stejarii recoltați în fiecare an în Franța.

Catedrala ar urma să fie redeschisă publicului în 2024, însă mulți cred că data stabilită de președintele Emmanuel Macron este nerealistă. ”Vom redeschide catedrala în 2024, fără îndoială”, spune, ferm, generalul Georgelin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News