„Important e să nu punem politruci, indiferent că au Dreptul, că au doctorate, pentru că vedem care e problema cu doctoratele, important e să nu punem cozi de topor acolo. Asta nu înseamnă că, dacă nu pui un membru de partid, nu vor exista legături cu partidul care i-a propus”, a scris Stelian Ion pe Facebook.
Fostul ministru USR al justiției consideră că politizarea CCR este cauza „degradării calității deciziilor” pe care le ia instituția condusă acum de Valer Dorneanu.
„Din păcate, din cauza asta am asistat la o degradare a calității deciziilor Curții Constituționale, care s-a reflectat și în deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a spus Stelian Ion.
Afirmațiile lui Stelian Ion vin în contextul în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la CCR, pe locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul pe 10 iunie, potrivit unui document consultat de Libertatea. De asemenea, altor doi judecători le expiră mandatul în vară, este vorba despre Mona Pivniceru și Daniel Morar.
Judecătorul Cristi Danileț este în acest moment singura propunere pentru Curtea Constituțională, el fiind susținut de USR.
Cine sunt acum judecătorii Curții Constituționale a României:
Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Judecătorii CCR se bucură de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.
- Valer Dorneanu – numit judecător de Camera Deputaților (2013), pentru un mandat de 9 ani – expiră în iunie
- Mona Pivniceru – numit judecător de Senatul României (2013), pentru un mandat de 9 ani – expiră în iunie
- Daniel Morar – numit judecător de preşedintele României (2013), pentru un mandat de 9 ani – expiră în iunie
- Livia Stanciu – numită judecător de preşedintele României (2016), pentru un mandat de 9 ani
- Marian Enache – numit judecător de Senatul României (2016), pentru un mandat de 9 ani
- Varga Attila – numit judecător de Camera Deputaţilor (2016), pentru un mandat de 9 ani
- Elena-Simina Tănăsescu – numită judecător de preşedintele României (2019), pentru un mandat de 9 ani
- Cristian Deliorga – numit judecător de Senatul României (2019), pentru un mandat de 9 ani
- Gheorghe Stan – numit judecător de Camera Deputaților (2019), pentru un mandat de 9 ani