Menționând că nu va comenta un dosar anume – deși prezentatoarea l-a întrebat țintit de dosarul Colectiv, „în care sunt bâlbâieli” -, Stelian Ion le-a cerut magistraților să ia deciziile în procese doar în baza literei legii și a conștiinței proprii, fără a se lăsa influențați de alți factori.

„Așteptările oamenilor dinspre justiție sunt foarte mari, pe bună dreptate, în procese din astea cu mize foarte mari, cu emoție și destine implicate, dar și în alte cauze. Pe mine mă interesează modul cum funcționează justiția în general, a face comentarii cu privire la o speță, oricât de importantă ar fi, ar putea fi considerat nepotrivit.

Eu fac un apel către toți magistrații din România să fie foarte atenți în aceste dosare pe care le au pe masă. Știu că volumul de muncă este foarte mare și aceasta este cauza principală pentru care se mai întâmplă anumite erori, să spun așa. Trebuie să fie atenți să dea dovadă de profesionalism și să țină cont doar de litera legii și conștiința proprie, nu de ce ar vrea poate una dintre părțile implicate, cu o anumită funcție, nu ce vor politicienii sau o parte a opiniei publice”, a spus Stelian Ion.

Ministrul a arătat că tergiversarea unui dosar poate fi un lucru care să se impute unui magistrat, iar „în noile legi ale justiției vrem să impunem ca tergiversarea să aibă consecințe asupra carierei magistratului”.

Curtea de Apel a anunțat miercuri, 16 iunie, că Cristian Popescu Piedone va fi judecat în continuare în procesul Colectiv, fără ca dosarul său să fie disjuns, răsturnând astfel o decizie anunțată luni, când a fost discutată schimbarea încadrării juridice în cazul său, dar și al funcționarilor din cadrul Primăriei Sectorului 4.

Următorul termen în dosarul Colectiv, judecat de cinci ani, fără nicio sentință finală, a fost stabilit pe 22 septembrie.

Colectiv: cinci ani de procese, nicio decizie finală

Alexandra Furnea, unul dintre supraviețuitorii incendiului din octombrie 2015, a comentat decizia judecătorilor Curții de Apel de a amâna procesul Colectiv, după cele trei zile de haos care trebuiau să fie alocate dezbaterilor finale. „Ca un chirurg rău şi nepriceput, Justiţia îşi vede şi ea de «lucrare» şi taie – pe viu însă – din speranţa mea că se va face dreptate”, a scris ea pe Facebook, joi seară.

După cinci ani de procese, justiția din România nu a dat încă un verdict definitiv în cazul incendiului din clubul bucureștean Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni.

Primele condamnări au fost în decembrie 2019, când Tribunalul București a decis următoarele pedepse:

  • Cristian Popescu-Piedone – fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
  • Alin George Anastasescu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
  • Costin Mincu – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
  • Cătălin Paul Gancea – patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
  • Antonina Radu – pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
  • George-Petrică Matei – pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
  • Aurelia Iofciu – angajată Primărie Sector 4: 8 ani de închisoare;
  • Luminiţa Larisa Ganea – consilier superior Primărie Sector 4: 7 ani de închisoare;
  • Sandra Ramona Moţoc – referent superior Primărie Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Daniela Ioana Niţă – patron firmă de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
  • Cristian Mihai Niţă – patron firmă de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
  • Viorel Zaharia – pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare;
  • Marian Moise – pirotehnist: 10 ani de închisoare;
  • Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă și confiscarea sumei de 62.298 de lei
  • Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
  • SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei

Decizia definitivă aparține Curții de Apel București.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News