„Atât desființarea definitivă a SIIJ, și nu încercarea de salvare a acesteia prin mutarea sediului la Parchetul General, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja obiective îndeplinite dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale – Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția”, transmite ministrul.
Acesta precizează că SIIJ putea fi desființată în februarie, atunci când Ministerul Justiției a propus proiectul.
Ministerul Justiției a transmis forma corectă, avizată favorabil și de Comisia de la Veneția, pe care UDMR o ignoră cu bună-știință. Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiției.
Stelian Ion:
Stelian Ion spune că a propus coaliției guvernamentale o serie de soluții pentru deblocarea situației, printre care aceea ca „la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală”.
„Faptul că soluțiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toți partenerii din coaliție doresc desființarea reală a SIIJ și caută modalități de a menține în viață această structură”, mai acuză Stelian Ion.
De asemenea, ministrul susține că Legile justiției puteau fi aprobate din luna aprilie, proiectele fiind transmise de minister pe 26 martie și spune că negocierile vor mai dura pentru că „USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale”.
Negocierile se poartă cu privire la procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, prerogativele procurorului general, situația poliției judiciare sau modalitatea de alegere a membrilor CSM.
Ministrul justiției cere implicarea președintelui Klaus Iohannis
În aceste condiții, Stelian Ion face apel la președintele Klaus Iohannis să se implice în depășirea acestui blocaj, „din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene”.
În ceea ce privește recenta declanșare a procedurilor de selecție pentru posturile de conducere din DNA și DIICOT, Stelian Ion precizează că cele două direcții „trebuie să funcționeze cu competențe complete și fără să fie exercitate presiuni asupra procurorilor”.
„Varianta pe care o voi promova va fi în sensul diminuării factorului politic în această procedură de numire/revocare. Un rol crescut al Secției pentru procurori este esențial”, mai spune Stelian Ion.
Blocajul din coaliție pe tema desființării Secției speciale a apărut după ce UDMR a insistat ca dosarele care îi vizează pe magistrați să fie preluate exclusiv de către Parchetul General, nu de structurile de parchet competente, adică DNA sau DIICOT.
În luna martie, proiectul de desființare a SIIJ a fost aprobat de Camera Deputaților, cu amendamentul că este nevoie de un aviz obligatoriu de la CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților. În urma unei sesizări a ministrului Stelian Ion, reprezentanții Comisiei de la Veneția au recomandat desființarea SIIJ, însă fără amendamentele care oferă imunitatea suplimentară magistraților. Votul final pentru desființarea SIIJ va fi dat în Senat.