„Amalgamul ăsta este explozibil pentru democraţia românească, ăsta nu e Parlament, absolut clar. Cred că nu mai întâlnim în niciun stat european o asemenea manieră alba – neagra, să te joci cu amendamentele. Azi îl vezi, mâine nu-l vezi. Azi discutăm o variantă, peste jumătate de oră altă variantă, de nu mai înţelege nimeni. Nici ei n-au înţeles ce votează. Dacă îi întrebaţi acum, nu vor şti să răspundă ce au votat astăzi”, a afirmat Stelian Ion.
Peste un timp, Curtea Constituţională va declara acest articol, pe care îl împing domnul Predoiu şi coaliţia Ciucă – Ciolacu, neconstituţional şi toate faptele şterse cu buretele, de parcă n-ar fi fost de ajuns că s-au închis mii de dosare în ultimii ani, mii de dosare de corupţie, de criminalitate organizată, toată aria de infracţionalitate cu miliarde de euro prejudicii. E vorba de ticăloşie şi e vorba de incompetenţă.
Stelian Ion, deputat USR:
În opinia deputatului, vinovați de această situație sunt ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi preşedintele Klaus Iohannis.
„Domnul Predoiu este primul vinovat. Domnul Iohannis a girat toată povestea asta, pentru că nu cred că este străin de tot ce se întâmplă aici, şi domnul Nicu cu domnul Ciolacu, la fel, sunt principalii vinovaţi”, a susținut Stelian Ion.
El a adăugat că în comisie s-a votat iniţial „o mizerie” la modificarea Codului de Procedură Penală, prin care era scoasă folosirea interceptărilor ca probe pentru infracţiunile de corupţie.
„Au votat o mizerie în Comisia Juridică. Voiau să scoată din proiect nişte articole care ar fi fost benefice pentru unele dosare care sunt bazate pe interceptări în baza unor mandate de siguranţă naţională şi voiau să scoată acele probe doar pentru faptele de corupţie şi pentru evaziune fiscală. Au existat foarte multe tensiuni, introduceau tot felul de articole. Nu ştim ce s-a întâmplat. Cred că ar trebui să dea explicaţii domnul Ciolacu cu domnul Ciucă”, a mai afirmat Stelian Ion.
Proiectele legislative, atacabile la CCR
Deputatul USR a arătat că proiectele care vizează Codul Penal şi cel de Procedură Penală nu sunt puse, în acest fel, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
„Ei cred că vor păcăli încă o dată pe cei din Comisia Europeană, aşa cum încearcă să îşi bată joc de români şi să îşi bată joc şi de partenerii europeni, spunând că desfiinţează pensiile speciale, de fapt nedesfiinţând absolut nimic. Aşa se fac că lucrează şi cu Codul penal şi de procedură penală. Ba mai mult decât atât, introduc vulnerabilităţi care vor slăbi lupta împotriva corupţiei şi vor întreţine abuzurile şi faptele împotriva bugetului de stat, împotriva bugetului Uniunii Europene”, a mai susţinut Stelian Ion.
El a precizat că, din punctul său de vedere, s-ar justifica pe deplin atacarea acestor proiecte la CCR, dar decizia va fi luată după discuţiile în grupul parlamentar.
Preşedinta Comisie juridice, Laura Vicol, a anunţat, marţi, după două ore de dezbateri, că în urma discuţiilor din coaliţie sunt retrase toate amendamentele votate la Codul de Procedură Penală şi Codul Penal, fiind adoptate proiectele în forma venită de la Guvern, adică de la Ministerul Justiției. În acest fel, în cazul Codului Penal s-a eliminat controversatul pragul de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu.
Proiectele trimise de ministerul condus de Cătălin Predoiu ajung miercuri la vot în plenul Parlamentului.
Înaintea ședinței Comisiei Juridice, coaliția PSD-PNL-UDMR decisese să susțină pragul de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu.
Foto: Hepta.ro